Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Beker van Roemenië (2022)

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  big-data

  De vraag

  De Roemeense voetbalbond heeft aan Hypercube gevraagd om te onderzoeken hoe de Roemeense bekercompetitie interessanter kan worden gemaakt voor de clubs en het publiek. De bond zou graag willen dat de topclubs het bekertoernooi serieuzer nemen en dat het toernooi een hoger wedstrijdvolume krijgt. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat de speelkalender niet te veel belast wordt. Ook was er de wens om de reistijd voor de kleinere clubs meer te beperken.

  Hypercube’s advies

  Hypercube heeft een nieuw systeem voorgesteld dat ervoor zorgt dat er meer wedstrijden van hoog niveau worden gespeeld, maar tegelijkertijd dezelfde speelkalender kan worden blijven gebruikt. Het toernooi start ‘op de traditionele manier’ met enkele knock-out rondes tussen amateurclubs en lager geklasseerde clubs. In de eerste rondes treffen teams elkaar binnen de eigen regio’s.

  Hierna volgt een poulefase waarbij de acht beste clubs van het hoogste niveau instromen. Er worden vier poules gevormd van vier teams. De twee bestpresterende clubs van iedere poule gaan door naar de kwartfinales, gevolgd door de halve finale en finale.

  Het voordeel van dit systeem is dat iedere club in de poulefase minstens 3 wedstrijden speelt, waar normaalgesproken een club na een verloren knock-outwedstrijd direct zou zijn uitgeschakeld. Daarnaast spelen de sterktste teams ook in de poulefase tegen elkaar, waardoor er meer competitieve wedstrijden op het programma komen.

  Impact

  Het idee is met veel enthousiasme ontvangen door de clubs van zowel de lagere als de hogere niveau’s. Het nieuwe format is aangenomen en zal vanaf seizoen 2022/23 al worden ingevoerd. Bovendien heeft het interessantere toernooi ervoor gezorgd dat er een nieuwe sponsor is binnengehaald en de opbrengsten stijgen met maar liefst 50%.