Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Competitie kalender FIVB (2018)

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  big-data

  De vraag
  Het volleybalseizoen bestaat uit twee delen: een internationaal landen deel (15 mei tot 15 oktober) en het competitie seizoen (16 oktober – 14 mei). Het probleem achter deze tweedeling is gelegen in de commerciële mogelijkheden die je laat lopen wanneer fans hun favoriete team een half jaar niet kunnen volgen. Daarnaast leidt deze strikte tweedeling tot onvoldoende rust voor de topspelers die geen tijd hebben om te rusten tussen het competitie- en het internationale seizoen. De FIVB heeft Hypercube daarom gevraagd om een commercieel interessante volleybalkalender te ontwikkelen waarin voldoende rust is voor de topspelers.

  Hypercube’s advies
  Het volleybal kent (te) veel evenementen die allemaal in de kalender moeten passen. Hypercube start daarom het project door te kijken naar verschillende oplossingen: bepalen of alle evenementen in de kalender noodzakelijk zijn, bepalen of bepaalde evenementen gebruikt kunnen worden als kwalificatie voor andere evenementen, bepalen of de opzet van evenementen aangepast kan worden zodat ze efficiënter in de tijd passen en bepalen of via “logische principes” de structuur geoptimaliseerd kan worden. Al deze opties worden besproken met de opdrachtgever en afgewogen tegen de relevantie van de evenementen en de impact op de sportieve en commerciële kwaliteit. Data die hierbij gebruikt wordt is TV-ratings en wedstrijduitslagen. Het voorstel van Hypercube is om de komende twee jaren de kalender zo te houden (evenementen zijn immers al gepland), de opvolgende twee jaar te beschouwen als overgangsjaren (een aantal evenementen zijn al gepland, maar er is ruimte) en om de nieuwe kalender te implementeren bij het ingaan van de nieuwe Olympische cyclus.

  Impact
  Op 2 mei 2018 heeft the Executive Committee of FIVB besloten om de kalender te implementeren zoals voorgesteld door Hypercube. Het resultaat is dat topspelers meer rust krijgen terwijl de niet-top het competitieseizoen kan verlengen. Voorafgaand aan elk evenement in de kalender heeft een team 7 tot 10 dagen de tijd om voor te bereiden. De kwalificatietoernooien voor de Wereld Kampioenschappen maken geen onderdeel meer uit van de kalender, maar de Europese Kampioenschappen vormen nu de kwalificatie.