Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Ontknoping in de degradatiestrijd: wie zien we volgend jaar terug in de Eredivisie?

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  big-data

  De Eredivisie nadert een zinderende ontknoping. Waar het kampioenschap al beslist lijkt, vinden we de spanning dit seizoen voornamelijk aan de onderkant van de Eredivisie terug. Dit is voor een groot deel te danken aan de ongelofelijke reeks die FC Emmen in de laatste weken heeft neergezet: vier overwinningen en drie gelijke spelen in zeven wedstrijden. VVV-Venlo is daarentegen juist bezig aan een dramatische reeks: het verloor zijn laatste tien (!) wedstrijden in de Eredivisie. Met nog vijf speelronden te gaan is de voorsprong van zowel Willem II als VVV op Emmen verdampt tot slechts één schamel punt. Lukt het FC Emmen nog om aan het degradatiespook te ontsnappen of is de Drentse ‘remontada’ te laat ingezet? En hoeveel zorgen moet RKC Waalwijk zich nog maken?

  Om uitspraken te kunnen doen over de kansen van clubs in competities gebruikt Hypercube de zogeheten Euro Club Index (ECI). Dit is een statistisch model waarmee de relatieve speelsterkte van elke Europese voetbalclub op het hoogste niveau continu wordt bijgehouden. De resultaten van clubs worden over een langere periode meegenomen, waarbij recentere resultaten zwaarder wegen dan resultaten van langer geleden. Met behulp van de ECI-waarden berekenen we de kans op winst, gelijkspel of verlies van een club in een bepaalde wedstrijd. Dit is uiteraard afhankelijk van de sterkte van de tegenstander (alsmede enkele andere variabelen, zoals thuisvoordeel en fase van de competitie). Door middel van simulaties zijn we vervolgens in staat te bepalen wat de kansen zijn voor clubs om op bepaalde posities te eindigen.

  Wat zegt dit over de kansen van de clubs die tegen degradatie strijden? De percentages in bovenstaande tabel laten voornamelijk zien dat de strijd nog helemaal openligt. Op basis van de ECI heeft VVV-Venlo minder kans (33%) op directe degradatie dan FC Emmen (55%). Dit heeft het te danken aan het feit dat het resterende programma minder zwaar is en bovendien heeft het een kleine voorsprong van 1 punt. ADO Den Haag heeft een wonder nodig om nog te overleven, terwijl RKC Waalwijk de voeten al bijna op het droge heeft.

  Wat deze analyse echter niet meeneemt, is de (recente) vorm van de clubs. Zoals gezegd zit FC Emmen in een betere reeks dan bijvoorbeeld VVV-Venlo. Om de recente vorm van de clubs mee te laten wegen, maken we gebruik van de zogeheten Tournament Performance Rating (TPR). De TPR is een score die als het ware de ECI-waarde van een club meet, maar dan enkel bekeken over de laatste x wedstrijden. Deze waarde kan aanzienlijk verschillen van de ECI. Zo presteert FC Emmen over de laatste tien wedstrijden op een niveau dat je normaliter zou verwachten bij een club als FC Groningen of FC Utrecht.

  Om het effect van de vorm (TPR) op de degradatiekansen in te schatten, is een analyse gemaakt van de Eredivisie sinds 2011/12 (exclusief het onafgemaakte 2019/20). In deze seizoenen is bekeken hoeveel invloed de vorm van een team heeft op de voorspelkracht in de laatste fase van de competitie. Uit de analyse blijkt dat de optimale voorspelkracht wordt bereikt wanneer de invloed van TPR rond de 20% ligt. Kortom, de voorspelling is het meest nauwkeurig wanneer de ECI van een team wordt vervangen door een gewogen gemiddelde van ECI en TPR in de verhouding 80:20.

  Hoe veranderen nu de kansen in de huidige degradatiestrijd? De correctie maakt het beeld voor FC Emmen in ieder geval een stuk rooskleuriger. Met de huidige vorm meegenomen heeft FC Emmen nog maar 36% kans om direct te degraderen, terwijl voor VVV Venlo de kans juist toeneemt tot 56%. Er is zelfs nog een aanzienlijke kans (28%) dat FC Emmen maar liefst twee teams inhaalt en daarmee ook nog de nacompetitie ontloopt. Voor RKC en Willem II verandert er niet veel aan de kansenverhoudingen.

  Op basis van deze analyses kun je concluderen dat FC Emmen de betere papieren heeft om in ieder geval directe degradatie te ontlopen ten koste van VVV, maar dat de percentages nog dermate dicht bij elkaar liggen dat de strijd voorlopig niet beslist is. Desondanks blijven de prestaties die FC Emmen in de laatste weken heeft neergezet uitzonderlijk, gegeven dat het na 22 wedstrijden op zes punten stond en de kans op handhaving nog op 1% werd geschat. In de allerlaatste speelronde spelen FC Emmen en VVV tegen elkaar. Die wedstrijd zou wel eens de apotheose kunnen worden van de enerverende degradatiestrijd.