Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Denemarken (2015)

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  big-data

  De vraag
  Ook in Denemarken kon het voetbal wel een impuls gebruiken. Een aantal pogingen was daarom al ondernomen voordat Hypercube gevraagd werd om mee te denken. De bottle neck in het Deense voetbal was gelegen in de dominantie van FC Kopenhagen. Voor FC Kopenhagen nationaal gezien een luxe, maar Europees gezien schiet het hele Deense voetbal er niet veel mee op. Een voetballand wordt sterker als land wanneer de competitie voldoende weerstand biedt voor de clubs die hierin deelnemen. In het geval van FC Kopenhagen was deze weerstand er niet en voor alle andere clubs en fans betekende het gegeven dat FC Kopenhagen de toekomstig kampioen is een gebrek aan wedstrijdspanning. Voor het gehele Deense voetbal is het dus beter om meer gegadigden voor de titel te hebben.

  Hypercube’s advies
  In opdracht van de Deense bond heeft Hypercube gekeken naar mogelijke verbeteringen voor de hoogste twee niveaus. Dit heeft geleid tot de beslissing om een nieuwe format te implementeren vanaf seizoen 2016/2017. Uit de analyses en de gesprekken met stakeholders van het Deense voetbal bleek dat uitbreiding van het hoogste niveau van twaalf naar veertien clubs het Deense hoogste niveau zal verbeteren. Daarnaast is ervoor gekozen om een tweede fase in te voeren. Veertien Superliga teams treffen elkaar eerst tweemaal (uit en thuis) in de eerste fase. Vervolgens speelt de top zes in de tweede fase (slutspil) een onderlinge competitie om uit te maken wie zich tot kampioen troont en wie zich plaatst voor de voorronde van de UEFA Europa League. De overige acht teams ontmoeten elkaar in de tweede fase in twee poules van vier teams, waarvan de bovenste twee zich kwalificeren voor play-offs om het laatste Europese startbewijs. De winnaar van deze play-offs maakt samen met de nummer drie van de kampioenspoule uit wie Denemarken in Europa mag vertegenwoordigen. De strijd tegen degradatie barst los tussen de vier verliezers van de poules van vier teams, die zowel elkaar als de nummer twee en drie van de 1. Division in een knock-out systeem treffen. Het Deense tweede niveau bestaat vanaf seizoen 2016/2017 uit twaalf teams.

  Impact
  Negatieve sportieve spiraal lijkt te zijn omgebogen. Toch heeft een verandering van het format altijd een paar jaar de tijd nodig om echt conclusies te kunnen trekken. Ook het publiek in Denemarken moet nog even wennen aan het nieuwe format.