Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Haalbaarheidsonderzoek stadionuitbreiding (2017)

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  big-data

  De vraag
  De vraag van Sparta Rotterdam in 2017 was of het verstandig is om het stadion uit te breiden inclusief aantal business seats. Hypercube is daarom gaan kijken welke sportieve prestaties op (middel)lange termijn van Sparta Rotterdam verwacht kunnen worden die eventuele extra uitbreiding van het stadion noodzakelijk maakt. Dit haalbaarheidsonderzoek bestond uit een potentieel schatting, een benchmarkonderzoek, kosteninschatting verbouwing, financieel economisch haalbaarheidsonderzoek en bijbehorende rapportage. Er is tijdens dit onderzoek niet alleen gekeken naar harde cijfers, maar alle belangrijke stakeholders zoals de huidige eigenaren van (delen van) het stadion, de cateraar, de bouwers, potentiele ontwikkelaars, financiële instellingen, fans en de gemeente Rotterdam zijn betrokken.

  Hypercube’s advies
  Uit de potentieel analyse blijkt dat Sparta Rotterdam in het huidige stadion (zonder uitbreiding) sportief zou kunnen groeien richting de top van het rechterrijtje van de eredivisie. Bij deze sportieve prestaties zullen een aantal fans echter wel teleurgesteld moeten worden omdat het hen niet gelukt is om een seizoenskaart te bemachtigen. Het knelt met name bij de skyboxen en de business seats. Omdat dit type plaatsen in het stadion commercieel interessant zijn voor een voetbalclub, is het verstandig om het stadion op dit moment uit te breiden met skyboxen en business seats. Deze investering kan worden terugverdiend en uiteindelijk worden geïnvesteerd in het voetbal van Sparta Rotterdam. Met uitbreiding van de publiekstribune kan het beste gewacht worden totdat Sparta daadwerkelijk de stap in sportief niveau heeft gemaakt.

  Impact
  Sparta Rotterdam werkt aan het implementeren van het advies. Dit zijn processen die totdat het staat jaren in beslag neemt.