Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Hervorming Belgische competitie (2008)

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  big-data

  De vraag
  In België was in de eerste jaren van het nieuwe millenium een dalende trend waarneembaar op de UEFA-ranglijst. Deze ranking is belangrijk omdat het het aantal plaatsen per land bepaalt dat (direct) deel mag nemen aan de Champions League. Aan het eind van het vorig millenium stond Belgie nog op plek 9 waardoor de kampioen van het land altijd direct geplaatst was voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De daling naar plek 13 op de UEFA-ranking had tot gevolg dat de kampioen van België zich vanaf dat moment moest gaan plaatsen voor het hoofdtoernooi via de voorrondes. Bijkomende uitdaging voor België was dat verder afzakken richting plek 15 (waardoor zij ook kwalificatie van de nummer 2 voor de Champions League zouden verliezen) een aannemelijker scenario leek dan opnieuw een plek in de top 10 veroveren. Om het tij te keren overwogen de Belgen om hun compitie format te vernieuwen om het voetbal een kwaliteitsimpuls te geven. Tegelijkertijd was er ruimte om de TV-contracten te vernieuwen.

  Hypercube’s advies
  Uit de analyse van Hypercube bleek dat de topclubs in België te kampen hadden met een gebrek aan weerstand. De topclubs in België speelden per seizoen een aantal topwedstrijden tegen andere sterke teams, maar veel te weinig om echt uitgedaagd te worden. Hypercube heeft daarom een drietal oplossingen die met elkaar in lijn liggen voorgesteld:
  1. Het terugbrengen van de competitie van 18 clubs naar 16 clubs. De twee zwakste clubs degradeerden naar het Belgische tweede niveau. Dit heeft als voordeel dat een aantal wedstrijden waarin de onderlinge verschillen in sportieve kracht groot is geen onderdeel meer uitmaken van de competitie. Daarnaast komt er door het wegvallen van deze wedstrijden ruimte in de speelkalender.
  2. Er is gekozen om deze ruimte te gebruiken voor meer wedstrijden tussen topclubs. De Belgische top speelt dus niet 2 keer in een seizoen tegen elkaar, maar 4 keer in een seizoen.
  3. Deze derde en vierde keer tegen elkaar spelen vindt plaats in een tweede fase in het seizoen waarin gestreden wordt voor het Kampioenschap en de verdeling van de Europese tickets via zogenaamde play-offs. Om de play-offs na de eerste fase spannend te houden neemt elke ploeg de eerder verdiende punten mee, maar worden zij gehalveerd.
  Dit systeem heeft niet alleen voor de topclubs voordeel, maar ook voor alle andere teams. Het middensegment van het voetbal houdt eveneens tot het laatste moment iets om voor te strijden. Tussen hen wordt namelijk nog een Europees ticket verdeeld. De staart van de ranglijst speelt voor behoud op het hoogste Belgische niveau.

  Impact
  Op 17 maart 2008 hebben de Belgen het advies van Hypercube overgenomen. Vanaf dat moment telde in de Belgische competitie elke gespeelde wedstrijd. Wanneer we kijken naar de getallen dan streden in het oude format 5 clubs voor de titel en de Europese tickets, 4 clubs voor behoud op het hoogste niveau en 9 clubs waren voordat het voorjaar aanbrak al uit gevoetbald. In het nieuwe format strijden 9 clubs voor het kampioenschap en de Europese tickets en 5 clubs voor behoud op het hoogste niveau. Er zijn geen clubs die ver voor het einde van het seizoen al klaar zijn met voetballen. Vanaf invoering van het nieuwe format is België weer gaan klimmen om de UEFA-ranglijst (naar plek 8) en zijn de Belgische teams dus sterker geworden. Daarnaast is de commerciële waarde van de Belgische competitie – mede door de spanning en goede resultaten – gestegen van 32mn naar 39mn euro in het eerste seizoen. In seizoen 2016/2017 was de commerciële waarde 75mn euro.