Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Hervorming Bulgaarse voetbalcompetities (2016)

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  big-data

  Hervorming Bulgaarse voetbalcompetities (2016)

  In opdracht van de Bulgaarse voetbalbond (BFU) heeft Hypercube mogelijke verbeteringen onderzocht voor zowel A PFG als B PFG, de twee hoogste voetbalniveaus van Bulgarije. Mede op basis van Hypercube’s onderzoek en advies is unaniem gekozen voor een nieuw competitieformat. A PFG bestaat vanaf het seizoen 2016/17 uit veertien teams, terwijl B PFG uit zestien teams is blijven bestaan.

  Case for action
  CSKA Sofia en Lokomotiv Sofia hebben hun licentie voor profvoetbal verloren en Litex Lovech is uitgesloten van deelname nadat de spelers in protest tegen beslissingen van de scheidsrechter van het veld zijn gestapt. Hierdoor eindigde het seizoen 2015/16 van A PFG met slechts 9 teams. Tijdens een strategie meeting is besloten dat er vanaf 2016/17 een nieuw ontworpen A PFG is, die toegang biedt aan alle clubs (uit A PFG, B PFG en de bovenste vier plekken in V AFG) die aan de licentie eisen voldoen. Uiteindelijk hebben 15 teams een licentie gekregen en daardoor moest er een format ontwikkeld worden voor 14 teams. BFU heeft Hypercube gevraagd hierbij te ondersteunen.

  Hypercube heeft met vele stakeholders gesproken over hoe zij denken dat de A PFG en B PFG verbeterd kunnen worden. Denk hierbij naast clubs en spelers ook aan onder meer de media, de fans en zelfs de minister van sport. Vervolgens is op basis van data-analyses onderzocht wat de kritische succesfactoren van het Bulgaarse voetbal zijn en is een veelvoud aan alternatieve competitieformats zowel kwantitatief als kwalitatief beoordeeld.

  Optimale competitieformat
  Uit het onderzoek is gebleken dat de A PFG uitgebreid dient te worden van naar veertien teams. Daarnaast is invoeren van een tweede fase cruciaal. Dit geeft meer topwedstrijden en meer spannende wedstrijden in de middenmoot alsook onderin. Spannende wedstrijden trekken meer publieke aandacht, wat op zijn beurt de sponsorwaarde en daarmee de financiële ruimte van de clubs vergroot. Meer financiële ruimte komt weer ten goede komen van de sportieve kwaliteit. Bovendien betekent het spelen van meer topwedstrijden dat topclubs en talenten de gelegenheid krijgen om ervaring op te doen met het spelen van belangrijke wedstrijden. Deze ervaring nemen zijn vervolgens mee in de Europese wedstrijden.

  De Bulgaarse clubs hebben unaniem gekozen voor het door Hypercube voorgestelde competitieformat voor de A PFG. Hierin treffen de veertien A PFG teams elkaar tweemaal (uit en thuis) in de eerste fase van de competitie. Vervolgens speelt de top zes in de tweede fase een onderlinge competitie om uit te maken wie zich tot kampioen troont en wie zich plaatst voor de voorronde van de UEFA Europa League. De overige acht teams ontmoeten elkaar in de tweede fase in twee poules van vier teams, waarvan de bovenste twee zich kwalificeren voor play-offs om het laatste Europese startbewijs. De winnaar van deze play-offs maakt samen met de nummer drie van de kampioenspoule uit wie Bulgarije in Europa mag vertegenwoordigen. De strijd tegen degradatie barst los tussen de vier verliezers van de poules van vier teams, die zowel elkaar als de nummer twee en drie van de B PFG in een knock-out systeem treffen.