Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Hervorming Deense voetbalcompetities (2015)

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  big-data

  divisions foreningen   Hervorming Deense voetbalcompetities (2015)

  In opdracht van Divisionsforeningen heeft Hypercube mogelijke verbeteringen onderzocht voor zowel de Superliga als de 1. Division, de twee hoogste voetbalniveaus van Denemarken. Mede op basis van Hypercube’s onderzoek en advies is op 20 juni 2015 tijdens een buitengewone bestuursvergadering van de Dankse Boldspil Union gekozen voor een nieuw competitieformat. De Superliga zal vanaf het seizoen 2016/17 uit veertien teams bestaan, terwijl de 1. Division uit twaalf teams blijft bestaan.

  Case for action

  Het Deense voetbal verkeert sinds enkele jaren in een negatieve spiraal. Door tegenvallende sportieve prestaties in zowel de UEFA Champions League als de UEFA Europa League, is Denemarken van een knappe twaalfde plek in 2011 inmiddels afgegleden naar plek 22 op de UEFA Country Ranking 2015. Divisionsforeningen streeft naar een plek in de top vijftien en dus is het tijd om in te grijpen.

  Hypercube heeft met vele stakeholders gesproken over hoe zij denken dat de Superliga en de 1. Division verbeterd kunnen worden. Denk hierbij naast clubs en spelers ook aan onder meer de media, de fans en de politie. Vervolgens is op basis van data-analyses onderzocht wat de kritische succesfactoren van het Deense voetbal zijn en is een veelvoud aan alternatieve competitieformats zowel kwantitatief als kwalitatief beoordeeld.

  Optimale competitieformat

  Uit het onderzoek is gebleken dat de Superliga uitgebreid dient te worden van twaalf naar veertien teams. Daarnaast is invoeren van een tweede fase cruciaal. Dit geeft meer topwedstrijden, en meer spannende wedstrijden in de middenmoot alsook onderin. Spannende wedstrijden trekken meer publieke aandacht, wat op zijn beurt de sponsorwaarde en daarmee de financiële ruimte van de clubs vergroot. Meer financiële ruimte komt weer ten goede komen van de sportieve kwaliteit. Bovendien betekent het spelen van meer topwedstrijden dat topclubs en talenten de gelegenheid krijgen om ervaring op te doen met het spelen van belangrijke wedstrijden. Deze ervaring nemen zijn vervolgens mee in de Europese wedstrijden.

  De Deense clubs hebben gekozen voor het door Hypercube voorgestelde competitieformat voor de Superliga. Hierin treffen de veertien Superliga teams elkaar tweemaal (uit en thuis) in de eerste fase van de competitie. Vervolgens speelt de top zes in de tweede fase (slutspil) een onderlinge competitie om uit te maken wie zich tot kampioen troont en wie zich plaatst voor de voorronde van de UEFA Europa League. De overige acht teams ontmoeten elkaar in de tweede fase in twee poules van vier teams, waarvan de bovenste twee zich kwalificeren voor play-offs om het laatste Europese startbewijs. De winnaar van deze play-offs maakt samen met de nummer drie van de kampioenspoule uit wie Denemarken in Europa mag vertegenwoordigen. De strijd tegen degradatie barst los tussen de vier verliezers van de poules van vier teams, die zowel elkaar als de nummer twee en drie van de 1. Division in een knock-out systeem treffen.