Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Hervorming Roemeense voetbalcompetities (2017)

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  big-data

  Hervorming Roemeense voetbalcompetities (2017)

  Het Roemeense voetbal heeft de laatste jaren een aantal flinke tegenvallers gekend. Waar het land in 2005/2006 nog bovenaan de UEFA Country Coefficients stond, heeft het momenteel te kampen met clubs die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. De sportieve prestaties zijn gekelderd en de toeschouwersaantallen zijn historisch laag. Om de negatieve spiraal te doorbreken, onderzoekt Hypercube welk competitieformat het best bij het Roemeense voetbal past om meer Roemenen naar het stadion te lokken.

  Huidige situatie
  De huidige Liga I, het hoogste niveau in Roemenië, bestaat uit veertien teams. Na de eerste fase, waarin alle teams elkaar zowel een keer thuis als een keer uit treffen, volgt een playoff en playout. De playoff bestaat uit de top zes van de eerste fase en maken in tien wedstrijden uit wie er kampioen is en wie er Europa ingaat. In de playout zitten de overige acht teams die in veertien wedstrijden strijden tegen degradatie.

  Het huidige format heeft twee grote nadelen. Ten eerste strijden de teams in de playout alleen tegen degradatie. De bovenste ploegen van deze groep zijn al een flink aantal speelronde voor het einde veilig en hebben zodoende niks om voor te strijden. Ten tweede duurt de playout maar liefst vier speelrondes langer dan de playoff. Dit betekent niet alleen dat de mooiste speeldagen (eind mei) alleen gebruikt worden voor degradatievoetbal, maar ook dat Roemeense internationals, die doorgaans voor een playoff club uitkomen, een maand lang geen wedstrijd hebben gespeeld voor ze zich aansluiten bij het nationale team.

  Het project
  Het project is van start gegaan in december 2016 en loopt tot mei 2017. Gedurende het project verzorgt Hypercube een diepgaande analyse van het Roemeense voetbal. Daarnaast gaan we samen met alle bij het Roemeense voetbal betrokken partijen om tafel om alternatieve formats te bedenken. Vervolgens berekent Hypercube de impact van deze alternatieven op dimensies als sportieve kwaliteit, publieke belangstelling en financiën. Met deze resultaten in de hand bepalen alle betrokkenen uiteindelijk welke oplossing het beste is voor Roemenië.