Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Hervorming tenniscompetitie (2016)

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  big-data

  De vraag
  Om leden voor het tennis te behouden klopte de KNLTB (tennisbond) in 2016 aan bij Hypercube om te ondersteunen. De KNLTB kampte met een dalend ledenaantal en uit een van de eerdere analyses van de bond bleken met name niet competitie spelende leden vaker te stoppen met tennis. De KNLTB wilde daarom de tenniscompetitie interessanter maken om zo meer leden voor het tennis te behouden. Hypercube heeft voor de KNLTB data verzameld en geanalyseerd, een enquête uitgestuurd onder alle leden en een online competitietool ontworpen zodat alle betrokkenen bij het tennis hun mening konden geven en/of hun eigen competitie konden ontwerpen. Waar het in veel sporten zo is dat de competitievorm redelijk vaststaat, kenmerkt het tennis zich met 300 verschillende mogelijkheden om wedstrijden te spelen. In de zoektocht naar het meest geschikte aanbod daarom gekeken op welke plekken dit aanbod van 300 kan worden aangepast of aangevuld met nieuwe vormen die aan de vraag van de doelgroep voldoen.

  Hypercube’s advies
  Op basis van de analyses en gesprekken met stakeholders is Hypercube gekomen tot een aantal vormen die het beste konden worden aangepast. Ook is het advies geweest om een vorm die in Gelderland populair was verder uit te rollen over het land omdat ook in andere delen van Nederland de behoefte naar deze vorm van competitiebeoefening leek te bestaan. Naast het aanpassen en uitbreiden van bestaande competitievormen is ook de suggestie voor de introductie van een nieuwe vorm van competitie gedaan voor de laagste niveaus (niveau 8/9). Deze vorm is gebaseerd op suggesties die zijn gedaan in de online competitietool in combinatie met de analyses. Er werd geconstateerd dat het competitie aanbod voor beginnende tennissers te hoogdrempelig was. Daarom is de suggestie gedaan tot een nieuw format met minder en kortere wedstrijden zodat beginnende tennissers in aanraking kunnen komen met tennis.

  Impact
  Er zijn een aantal nieuwe competities toegevoegd. Daar zijn mensen aan gaan meedoen. Hoeveel dit er zijn is nog te vroeg om te stellen. De KNLTB is echter tevreden en een aantal beginnende tennissers zijn na introductie via de “korte vorm” doorgestroomd naar meer reguliere competitievormen.