Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Investeren in stenen of benen? PSV (2017)

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  big-data

  De vraag
  In het 3-jaren beleidsplan van PSV overweegt de club om de salarissen van het eerste team terug te brengen naar 21 miljoen euro. De kwaliteit die ze met deze reductie zullen inleveren, willen ze opvangen met talent uit de jeugdopleiding. De besparing die het terugbrengen van de salarissen oplevert kan geïnvesteerd worden in het stadion.

  Hypercube’s advies
  Een analyse op gecombineerde datasets van PSV en Hypercube toont dat een investering in het stadion slechts leidt tot kleine winstmarges. Het verhogen – in plaats van verlagen – van de spelerssalarissen zorgt juist voor hogere winstmarges. Het advies van Hypercube luidt daarom om te investeren in de kwaliteit van het eerste elftal. Deze investering verdient zich terug via UEFA- opbrengsten uit (de vergrote kans op) Europees voetbal. De hogere opbrengsten kunnen vervolgens het beste geïnvesteerd worden in de jeugdopleiding om de continuïteit van aanwas van sportief goede spelers te waarborgen.

  Impact
  Het advies van Hypercube is overgenomen en geïmplementeerd. PSV heeft geïnvesteerd in het eerste elftal en het stadion kent slechts een kleine facelift. Het eerste elftal wordt het opvolgende jaar wederom kampioen van de eredivisie en plaatst zich via voorrondes voor de Champions League. Plaatsing voor de Champions League heeft PSV 35 miljoen euro opgeleverd.