Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Kilometertarieven van de strippenkaart (2014)

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  big-data

  Kilometertarieven van de strippenkaart (2014)

   

  Over kilometertarieven leeft een discussie of ze niet te versnipperd zijn. Ze verschillen immers vaak per concessie. Is voor de reiziger nog wel helder hoeveel hij kwijt is aan zijn openbaar vervoer? Hield de OV-chipkaart niet de belofte in van meer transparantie en meer uniformiteit? Maar hoe was dat eigenlijk in de tijd van de strippenkaart, hoeveel kilometers reisden we men toen per strip, en hoe versnipperd was dat?

  De groottes van zones verschilden, de reismogelijkheden waren regionaal anders en je kon met een aantal strippen gedurende bepaalde tijd vrij reizen. Genoeg reden om te veronderstellen dat de ‘kilometertarieven’ destijds nogal uiteenliepen. De praktijk was dat je met 3 strippen vanaf de ene zone 2 km reizen kon reizen en vanaf een andere wel 10 km.

  We nemen de proef op de som en kijken nog één keer naar Wroov (2008 en 2009). Per zone selecteren we alle ritten met een opstap daar, en evalueren de afstand en het aantal strippen. Het ‘basistarief’ was 1 strip; het ‘kilometertarief’ volgt uit de overige strippen, de afstand van de rit en de prijs van een strippenkaart destijds. Hieronder de uitkomsten.

  Kilometertarieven 2008

  Kilometertarieven 2008

  Kilometertarieven 2009

  Kilometertarieven 2009