Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Ontwikkeling All-Island League

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  login-bg

  Onderzoek naar een All-Island League

  De vraag

  Is het mogelijk om een competitie te spelen tussen Ierland en Noord-Ierland? En zo ja, hoe zou zo een competitie er dan uit moeten zien? Uiteraard zijn de daarmee gepaard gaande vraagstukken (wat gebeurt er met de tickets voor de UEFA-toernooien?) eveneens behandeld.

  Hypercube’s advies

  De eerste maanden van 2020 hebben in het teken gestaan van een onderzoek naar de mogelijkheden tot een zogenaamde crossbordercompetitie. Verschillende stakeholdergroepen zijn gesproken gedurende de vier trips naar beide landen. De potentie van het clubvoetbal van zowel Ierland als Noord-Ierland is enorm. Waar de nationale teams op een niveau acteren wat verwacht mag worden, wat uit analyses met de demografische en economische factoren is gebleken, is het clubvoetbal van een lager niveau. Het lukt in beide landen niet om de publieke belangstelling voor de eigen clubcompetities van de grond te krijgen.

  Na uitvoerige discussies met met name de clubs van beide landen, komt Hypercube tot de conclusie dat een split season de beste variant is voor een All-Island League (AIL). De eerste seizoenshelft wordt er gestreden om een plek in de AIL, die in de tweede

  seizoenshelft gespeeld wordt. De top-10 van de AIL strijdt vervolgens met de kampioenen van de Silver round in een knock-out toernooi om de titel “King of the Island”.

  Impact

  Het advies is uitgebracht en de clubs zijn enthousiast. Zowel in het noorden als in het zuiden hebben de aanwezige clubs zich achter dit model geschaard. De bal ligt bij de Ierse en Noord-Ierse bond om het proces van een AIL verder in gang te zetten.

  Zie voor meer informatie over het advies en een uitleg van het format http://allislandleague.com/