Skip to main content

OVER HYPERCUBE

Een klein, slagvaardig en deskundig adviesbureau met passie voor sport en mobiliteit. Dat is Hypercube in het kort. Ons team bestaat uit bevlogen mensen die doen waar ze goed in zijn en geloven in wat ze doen. In de ruim 20 jaar dat we bestaan, hebben we in de sportwereld en het openbaar vervoer een ervaring opgebouwd waarvan we durven te zeggen dat deze uniek is. Niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd.

We ondersteunen onze klanten bij economische vraagstukken en innovaties. Onze kennis van data combineren we met een mensgerichte aanpak waarbij we data verrijken en verdiepen met de input van belangrijke stakeholders. We gebruiken bewezen effectieve modellen en formules en staan voor een heldere en begrijpelijke procesaanpak.

De naam Hypercube dragen we met trots. Waarom? Een Hypercube is een kubus met meerdere dimensies. Voor ons staat dat symbool voor het bekijken van een vraagstuk vanuit meerdere perspectieven. Met een open blik leggen we verbanden om zo te komen tot een goed onderbouwd en gedragen resultaat en niet onbelangrijk: een prettige samenwerking!

Meer weten? Neem contact met ons op.

MEET OUR TEAM

Pieter Nieuwenhuis

Founder/CEO

Pieter is directeur en oprichter van Hypercube (in 2000). Vanaf het begin heeft hij zich toegelegd op waardeketen-overstijgende economische analyses. Zijn objectieve, nuchtere kijk en overtuigingskracht helpen besluitvormers om knopen door te hakken. Hierdoor heeft Hypercube kunnen uitgroeien tot een unieke en volwaardige speler in de internationale sportwereld en het nationale openbaar vervoer. Projecten die tekenend zijn voor het werk van Hypercube zijn de MKBA voor de OV-chipkaart die hij in 2003 ontwikkelde in opdracht van het ministerie van V&W. En in 2007 stond hij aan de tekentafel van UEFA Champions League en Europa League. Pieter studeerde Wiskunde en Informatica aan de Universiteit Utrecht en werkte vervolgens voor Cap Gemini, Computer Sciences Corporation en Aurora Business Consulting.
Rob Rijnhout

Teamleider mobiliteit

Rob is sinds 1993 werkzaam in het openbaar vervoer en vanaf 2001 als (project)manager en consultant verbonden aan Hypercube. Hij stond aan de wieg van de OV-chipkaart en heeft vervolgens bijgedragen aan menig datagedreven advies over de invulling en impact van tariefsystemen. Daarnaast heeft hij verdeelalgoritmes ontwikkeld en uitgevoerd voor opbrengsten uit gezamenlijke reisproducten. Momenteel adviseert hij het ministerie van IenW in het project beschikbaarheidsvergoeding.

Rob is een logisch en analytisch denker, communicatief vaardig met een goed ontwikkeld oog voor diverse belangen op verschillende niveaus. Zijn achtergrond is divers en zorgt voor een breed interessegebied en een gezond inlevingsvermogen. Zijn studie Andragogie deed hij in Nijmegen. Daarna volgde een carrière van programmeur tot informatiemanager om zich vervolgens te specialiseren in het openbaar vervoer.

Pim Klaver

Consultant/Project Manager

Pim werkt sinds 2018 bij Hypercube als projectmanager. Na een internationale wielercarrière heeft hij Econometrie gestudeerd. Dankzij zijn econometrische en journalistieke achtergrond is hij in staat om met concrete oplossingen te komen voor vraagstukken. Pim is erg goed in het begrijpelijk maken van complexe materie en is in staat het overzicht te bewaren in verschillende belangen en perspectieven. Hij is voornamelijk in het internationale voetbal actief (UEFA en CONCACAF).
John Kleppe

Head of Innovation

John is consultant en als teamleider Innovatie verantwoordelijk voor Hypercube’s solide modellen en analyses, en voor de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Sinds 2014 is hij werkzaam voor Hypercube en levert hij in de domeinen sport en mobiliteit een belangrijke bijdrage aan veel projecten, in het bijzonder op het gebied van rankings en competitiemodellen (sport), en scenariostudies en opbrengstprognoses (mobiliteit). Met een PhD in toegepaste wiskunde (game theory) is hij een sterke analytische denker, bij wie creativiteit en structuur hand in hand gaan in de zoektocht naar oplossingen. Hij weet die vervolgens duidelijk te presenteren.
Danieke Prins

Consultant/Project Manager

Danieke werkt sinds 2022 voor Hypercube als consultant en projectmanager. Ze heeft een master in Strategic Innovation Management aan de Universiteit van Groningen en tevens een bachelor in International Business. Sport speelt een belangrijke rol in haar leven. Als semiprofessioneel beachvolleybalster is zij vaak in het zand en in de sportschool te vinden. Ook zakelijk weet ze haar weg te vinden in de sportindustrie. Zo werkte ze onder meer voor Gatorade, een internationaal sportmarketingbureau, waar ze als accountmanager met focus Innovatie & Marketing actief was voor grote clubs als FC Barcelona, Arsenal, Everton en Manchester City.
Jan Willem Mulder

Consultant/Project Manager

Jan Willem is sinds 2018 werkzaam als consultant bij Hypercube. Hij heeft veel ervaring met mobiliteitsvraagstukken op het gebied van datagedreven onderzoek, monitoropdrachten, inrichting en opbrengstverdeling van interoperabele abonnementen en impactanalyses. Daarnaast heeft hij een grote domeinkennis opgebouwd rondom relevante onderwerpen in het openbaar vervoer. Bij Hypercube is hij onder meer verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van diverse BI-portals. Ook is hij betrokken bij de ontwikkelingen rondom het nieuwe ov-betalen en de mogelijkheden die dit biedt voor producten en tarieven. Jan Willem heeft Economie gestudeerd aan de Universiteit in Utrecht met een master International Development.
Thijs van Egmond

Consultant/Data Analist

Thijs studeerde aan de Universiteit van Amsterdam waar hij na zijn bachelor Natuurkunde de master Data Science heeft gedaan. Sinds 2020 is hij werkzaam voor Hypercube waar hij zijn grote liefde voor sport kan combineren met zijn analytische talent. Als consultant en data-analist wordt hij ingezet op uiteenlopende sportprojecten. Thijs is graag werkzaam op het snijvlak van het analytische en menselijke aspect. Zo draagt hij bij aan creatieve oplossingen die de sport écht vooruithelpen.
Sjoerd de Vries

Consultant/Data Analist

Sjoerd werkt sinds 2022 bij Hypercube als consultant en data-analist. Hij behaalde zijn bachelor en master Econometrics aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en wist al vrij snel dat hij na zijn studie zijn kennis en kunde wilde inzetten voor vraagstukken in de sportwereld. In zijn jeugd voetbalde hij op hoog niveau en nog steeds is voetbal een belangrijk onderdeel van zijn leven. Die passie neemt hij mee in zijn werk. Sjoerd heeft een sterk analytisch vermogen en kan zich goed verplaatsen in de belevingswereld en vragen van de klant. Voor complexe vraagstukken bedenkt hij oplossingen die leiden tot een duidelijk resultaat.
Wim van de Fliert

CTO

Wim is sinds 2007 werkzaam voor Hypercube als business architect en teamleider backoffice. Hij werkt aan de ontwikkeling van economische en wiskundige modellen voor projecten in zowel de sport, het openbaar vervoer als voor MKBA’s. Na afronding van de studie Wiskunde, Informatica en Filosofie in Utrecht heeft hij een beroepsopleiding in de ICT doorlopen, van programmeur tot informatieanalist. Als generalist met groot abstractievermogen werd hij al snel betrokken bij het voortraject en de ontwerpfase van ICT-projecten. Vervolgens is hij ruim tien jaar actief geweest in de industriële automatisering, waarbij hij onder meer verantwoordelijk was voor informatieanalyse en systeemontwerp van geautomatiseerde logistieke systemen. In zijn werk bij Hypercube spelen proces- en dataontwerp een belangrijke rol.
Jelle van der Ham

Data Scientist

Jelle heeft een master Business Analytics and Operations Research gedaan aan Tilburg University. Hij schreef zijn afstudeeropdracht bij Hypercube over coaches in het betaald voetbal. Sinds 2020 is hij werkzaam voor Hypercube als data-scientist. Hier draagt hij zijn steentje bij op gebied van data-analyse, modellering en dashboards voor verschillende opdrachtgevers zoals UEFA, FIVB en CONCACAF. Jelle is zeer bedreven in het maken van applicaties die complexe datastructuren inzichtelijk maken voor gebruikers.
Koen Streekstra

Data Scientist

Gedreven door een enorme passie voor statistiek, modelleren en voorspellen rondde Koen zowel een bachelor als master in Econometrics and Data Science af aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Aan de hand van een liefde voor sport schreef hij een scriptie over het voorspellen van de uitkomsten van voetbalwedstrijden. Zodoende was het geen verrassing dat hij gelijk na het afstuderen in 2023 stond te springen om bij Hypercube aan de slag te gaan. Werkzaam als data scientist combineert hij zijn scherpe analytische vermogen met een lading enthousiasme en draagt daarmee bij aan zowel de sport- als OV-tak van het bedrijf.
Jaap van Bergeijk

Software Engineer

Tijdens zijn studie Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam heeft hij de minor Programmeren met goed gevolg afgelegd en is hij in de ban geraakt van het programmeerwerk. Sinds 2017 werkt hij als programmeur bij Hypercube. Zijn takenpakket bestaat onder meer uit het automatiseren en optimaliseren van bestaande procedures. Daarnaast draagt zijn gestructureerde manier van werken bij aan de reproduceerbaarheid van onze algoritmes bij projecten in zowel de sport als het openbaar vervoer. Jaap zijn nauwkeurige manier van werken uit zich in zijn privéleven onder meer in zijn gave om bijna alle gezelschapsspellen waaraan hij meedoet te winnen. Zijn sportieve ei kan hij kwijt als keeper in de zaal.
Antien Dreise

HR Manager

Antien is sinds 2017 werkzaam bij Hypercube als organisatieadviseur en participeert in HR-gerelateerde opdrachten van Hypercube. Tevens kan zij als HR-professional op interimbasis ingehuurd worden. Antien is gespecialiseerd in organisatieinrichtingsvraagstukken en verander- en reorganisatietrajecten. Ze behaalde haar master HR-professional aan de Rijksuniversiteit van Groningen en kreeg van Vlerick Leuven-Gent Management School de titel Grootmeester in Veranderen.

Antien is resultaat- en oplossingsgericht, heeft gevoel voor verhoudingen en is pragmatisch ingesteld. Ze heeft ruime (leidinggevende) ervaring in de volle breedte van het HR-vak. Ze heeft een onderzoekende instelling met name op strategisch en conceptueel niveau. Dat kan leiden tot verrassende en soms onconventionele oplossingen voor complexe vraagstukken.

Levi Biessen

Werkstudent

Levi heeft een datagedreven academische achtergrond in Business Analytics. Hierdoor heeft hij een sterke combinatie van kennis op het gebied van wiskunde, informatica en bedrijfseconomie. Sport, en met name voetbal, heeft hem al zijn hele leven geïnteresseerd.
Bij Hypercube kan hij zijn kennis en kunde combineren met zijn grote passie voor sport.
Werken bij

Hypercube

Wie zoeken wij?
Ben je analytisch, datagedreven, maar ook nieuwsgierig naar de mens achter de cijfers? Wil je altijd het beste bij jezelf naar boven halen? En niet onbelangrijk: heb je veel affiniteit met het domein sport en/of het openbaar vervoer? Dan maken we graag kennis met je. In een informele werkomgeving waar veel ruimte is voor goede ideeën en creativiteit, krijg jij de kans om te groeien. Met elkaar zorgen we zo voor een werksfeer waarin ambitie, plezier en deskundigheid hand in hand gaan.

Kennismaken
Laat het ons weten als je denkt dat er aanknopingspunten zijn voor een kennismaking. Je bent altijd welkom bij ons op kantoor. Mailen kan naar [email protected].

WERKEN BIJ

Bij Hypercube werk je in een gedreven team aan maatschappelijk relevante projecten. Met creatieve oplossingen dragen we bij aan innovatie in de wereld van sport en mobiliteit. Qua omvang zijn we niet groot, maar qua impact wel. Nationaal en internationaal staan we bekend om onze unieke expertise en weten toonaangevende opdrachtgevers ons te vinden. Wat de vraag ook is, we houden wel van een uitdaging en gaan door tot het gewenste resultaat is bereikt.

Wie zoeken wij?
Ben je analytisch, datagedreven, maar ook nieuwsgierig naar de mens achter de cijfers? Wil je altijd het beste bij jezelf naar boven halen? En niet onbelangrijk: heb je veel affiniteit met het domein sport en/of het openbaar vervoer? Dan maken we graag kennis met je. In een informele werkomgeving waar veel ruimte is voor goede ideeën en creativiteit, krijg jij de kans om te groeien. Met elkaar zorgen we zo voor een werksfeer waarin ambitie, plezier en deskundigheid hand in hand gaan.

Kennismaken
Laat het ons weten als je denkt dat er aanknopingspunten zijn voor een kennismaking. Je bent altijd welkom bij ons op kantoor. Mailen kan naar [email protected].

Mijn collega's bij Hypercube zijn erg toegankelijk. Ik schakel gemakkelijk en snel met het team wanneer ik hulp nodig heb. Hypercube bezit in mijn ogen de perfecte balans tussen een prestatiegerichte organisatie en een familiecultuur.

Sjoerd de VriesConsultant/Data Analist

Senior Consultant Mobiliteit

In het kort

Wij zoeken een senior consultant mobiliteit met acquirerend vermogen. De functie bestaat uit het verwerven van opdrachten, het adviseren van klanten en het binnen de markt uitdragen van onze expertise en producten. Je krijgt nadrukkelijk de ruimte om ons huidige aanbod te verrijken en diversifiëren.

Hypercube

Wij zijn een klein, slagvaardig en deskundig adviesbureau met passie voor mobiliteit en sport. Binnen het mobiliteitsdomein adviseren we met een team van bevlogen mensen al bijna 25 jaar (decentrale) overheden, ov-bedrijven en koepelorganisaties. We zijn gespecialiseerd in datagedreven onderzoek, veelal op basis van gebruiksregistraties, zoals die van de OV-chipkaart. We zijn actief als kennispartner en hebben onder andere een sterke marktpositie bij het verzorgen van verdeelvraagstukken van reizigersopbrengsten.

Hypercube heeft veel ervaring en expertise als adviseur bij assortiments- en prijswijzigingen. Het tariefbeleid in vele openbaar vervoerconcessies is op basis van datagedreven advies van Hypercube tot stand gekomen. De mogelijkheden die het nieuwe ov-betalen biedt, maken dit onderdeel van de adviespraktijk wederom zeer actueel.

Verder dragen we al meerdere jaren bij aan het beleid van de directie OV en Spoor van het ministerie van IenW en verzorgen we opbrengstprognoses voor nieuwe concessieperiodes. Met ingang van 2024 zijn we ook onderdeel van een consortium met een raamovereenkomst Beleidsadvies- en Ingenieursdiensten van het ministerie van IenW.

We hebben de ambitie om binnen de ov-markt door te groeien en ons aanbod in het mobiliteitsdomein te verbreden. Daarom zijn we op zoek naar een nieuwe ondernemende collega om hier samen richting aan te geven.

Bij Hypercube werken we in een informele, maar professionele sfeer met veel ruimte voor goede ideeën en creativiteit, en waar iedereen de kans krijgt om te groeien. Met elkaar zorgen we zo voor een werkomgeving waarin ambitie, plezier en deskundigheid hand in hand gaan.

Lees meer over onze diensten en opdrachten op onze website: https://www.hypercube.nl/mobiliteit/

Functie­omschrijving

Je krijgt als Senior Consultant Mobiliteit een positie in het Management Team Mobiliteit. Dat team bepaalt de bedrijfskoers voor onze mobiliteitstak op strategisch en tactisch niveau. Jij bepaalt dus mede op welke (nieuwe) product-marktcombinaties we ons toeleggen en op welke wijze we ons daarin positioneren. Jij versterkt dit team met jouw creativiteit en ondernemingszin.

Vervolgens speel jij een primaire rol in de opdrachtverwerving. Dat kan zijn bij bestaande klanten, al dan niet met bestaande producten, maar zeker ook bij nieuwe klanten, al dan niet in nieuwe markten. Ook profileer je Hypercube in de buitenwereld, bijvoorbeeld door het bezoeken van relevante congressen. Binnen opdrachten breng jij als adviseur je marktkennis in en kom je samen met collega’s tot waardevolle adviezen voor onze klanten.

Dit betekent allereerst dat je veel kennis hebt van mobiliteit, en openbaar vervoer in het bijzonder. Je bouwt en onderhoudt je netwerk, en blijft op de hoogte van ontwikkelingen in de markt. Je weet precies wat onze opdrachtgevers drijft en waar zij behoefte aan hebben. Dit alles weet je te vertalen naar (commerciële) kansen voor Hypercube. En je weet die kansen ook om te zetten in opdrachten.

Functie-eisen

 • Minimaal 3 jaar ervaring in opdrachtverwerving
 • Minimaal 5 jaar ervaring binnen mobiliteit, openbaar vervoer in het bijzonder
 • Opleidingsniveau: WO
 • Een stevig eigen netwerk

Je herkent je in de volgende eigenschappen

 • Graag in contact met mensen
 • Ambitieus
 • Proactief
 • Zelfstandig, maar wel een teamspeler
 • Resultaatgericht
 • Verantwoordelijk
 • Creatief

Wij bieden  

 • 32 – 40 uur
 • Een salaris dat recht doet aan competenties en ervaring
 • Flexibele werkplek (mogelijkheid tot deels thuiswerken)
 • 35 vakantiedagen (o.b.v. 40 uur)
 • Een plek in een leuk team met ambitieuze professionals
 • Flexibele werkuren en faciliteiten zoals een laptop en telefoon
 • Uitstekende werk – privé balans
 • Winstafhankelijke bonus
 • Premievrij pensioen
 • Reiskostenvergoeding
 • 8% vakantietoeslag

Interesse?

Enthousiast over deze vacature? Wij ontvangen jouw motivatiebrief en cv graag via [email protected].

Wil je eerst meer weten over de inhoud van de functie? Neem dan contact op met John Kleppe. Hij beantwoordt je vragen graag via 06-46756405.

Senior Consultant Sport

In het kort

Wij zoeken een Senior Consultant Sport met acquirerend vermogen. De functie bestaat uit het verwerven van opdrachten, leiden van projecten, adviseren van klanten en binnen de markt uitdragen van onze expertise en producten. Je krijgt nadrukkelijk de ruimte om ons huidige aanbod te verrijken en uit te breiden.

Hypercube

Een uniek bedrijf. Zo kun je ons, in alle bescheidenheid, wel noemen. Internationaal is Hypercube dé competitiemaker van de wereld. Of het nu gaat om een nieuw format voor de UEFA Champions League, een Nederlands-Belgische basketbalcompetitie (BNXT-league) of een wedstrijdschema voor het FIFA WK 2026 in Noord-Amerika; Hypercube maakt het. Binnen de landsgrenzen helpen we betaald voetbalorganisaties met het maken van hun langetermijnstrategie en hun huisvestigingsvraagstukken en adviseren we (lokale) overheden over (nieuwe) sportaccommodaties. Zo hebben we recentelijk de PSV strategie tot 2030 uitgetekend en de gemeente Apeldoorn ondersteund bij het bepalen van de koers voor de accommodatie Omnisport.

Ons werk is zeer gevarieerd. Toch is er een grote gemeenschappelijke deler in de werkwijze. Binnen een project combineren we altijd onze inzichten uit de data en modellen met onze marktkennis en de inbreng van alle belanghebbenden. De klant staat centraal. We krijgen energie van het boeken van resultaten en het vinden van, vaak creatieve, oplossingen. Een rapport schrijven is nooit het doel op zich en dient uitsluitend om de beslissing tot stand te brengen.

In aantal werknemers zijn we een klein bedrijf, maar in termen van klanten en reputatie binnen de sportwereld zijn we dat zeker niet. Bij Hypercube is er veel ruimte voor goede en innovatieve ideeën en creativiteit. Met elkaar zorgen we zo voor een werksfeer waarin ambitie, plezier en deskundigheid samengaan.

Functie­omschrijving

Als Senior Consultant Sport heb je de kwaliteiten om klantrelaties op te bouwen en te versterken. Op die wijze speel je ook een primaire rol in de opdrachtverwerving. Binnen onze niche kenmerken we ons door de sterke inhoud en dit vormt voor jou dan ook de basis van je klantcontact. Een universitaire opleiding in een kwantitatieve richting helpt hier goed bij, omdat je in staat bent onze modellen en analyses te begrijpen en in duidelijke taal naar de buitenwereld te communiceren.

Naast een betrouwbare projectleider ben je binnen projecten ook de verbindende factor. Jouw doel is om tot een kwalitatief sterke oplossing te komen die geaccepteerd wordt door alle relevante stakeholders. Een op de inhoud maximaal resultaat, gegeven dat de oplossing daadwerkelijk geïmplementeerd wordt. Jij brengt de daarvoor benodigde creativiteit en procesvaardigheden in.

Een belangrijk deel van je werkveld zijn de 34 professionele voetbalclubs die Nederland rijk is en vraagstukken rondom sportaccommodaties, zoals voetbalstadions of een Omnisport. Verder krijg je als Senior Consultant Sport een belangrijke rol binnen ons bedrijf. Je inspireert collega’s en profileert Hypercube in de buitenwereld. Tevens bepaal je mede de strategische koers voor onze sporttak. Jij versterkt ons team met jouw creativiteit en ondernemingszin.

Dit alles betekent dat je veel kennis hebt van sport, en betaald  voetbal in het bijzonder. Je bouwt en onderhoudt je netwerk, en blijft op de hoogte van ontwikkelingen in de markt. Je weet precies wat onze opdrachtgevers drijft en waar zij behoefte aan hebben. Dit alles weet je te vertalen naar (commerciële) kansen en uiteindelijk opdrachten voor Hypercube.

Functie-eisen

 • Minimaal drie jaar ervaring in opdrachtverwerving of andere vormen van acquisitie
 • Opleidingsniveau: WO, in een kwantitatieve richting
 • Pre: stevig eigen netwerk in de sport
 • Pre: ervaring op het snijvlak van privaat en publiek rondom stadions en/of sportaccommodaties

Je herkent je in de volgende eigenschappen

 • Graag in contact met mensen
 • Ambitieus
 • Proactief
 • Resultaatgericht
 • Analytisch sterk
 • Verantwoordelijk
 • Creatief

Wij bieden  

 • Goed salaris binnen de sport, dat recht doet aan competenties en ervaring
 • 32 – 40 uur
 • 35 vakantiedagen (o.b.v. 40 uur)
 • Winstafhankelijke bonus
 • Premievrij pensioen
 • Reiskostenvergoeding
 • 8% vakantietoeslag
 • Uitstekende werk – privé balans
 • Een plek in een leuk team met ambitieuze professionals
 • Flexibele werkuren en faciliteiten zoals een laptop en telefoon

Interesse?

Enthousiast over deze vacature? Wij ontvangen jouw motivatiebrief en cv graag via [email protected].

Wil je eerst meer weten over de inhoud van de functie? Neem dan contact op met Pieter Nieuwenhuis. Hij beantwoordt je vragen graag via 06-55815251.

STUUR ONS EEN BERICHT

"*" geeft vereiste velden aan

Uw interesse
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LOCATIE

Kromme Nieuwegracht 11-A
3512 HC Utrecht