BEGELEIDING MINISTERIE I&W BIJ BESCHIKBAARHEIDSVERGOEDING

2020-heden

DE VRAAG

Om ten tijde van de coronamaatregelen er toch voor te zorgen dat het openbaar vervoer op capaciteit zou blijven rijden, zijn afspraken gemaakt tussen het Ministerie van IenW en de vervoerbedrijven in Nederland. Deze regeling moest in 2020 worden ingericht en is in de daaropvolgende jaren steeds vernieuwd en aangepast. Het ministerie zocht een inhoudelijk expert die hen op dit dossier kon ondersteunen.

WERKZAAMHEDEN HYPERCUBE

Vanaf het begin van het project heeft Hypercube geadviseerd in de oprichting en inrichting van de beschikbaarheidsvergoeding. Inmiddels is de regeling een aantal keer verlengd en aangepast, telkens heeft Hypercube bijgedragen aan de uiteindelijke inrichting en uitwerking van de nieuwe regeling.
Ook is door Hypercube een dashboard ingericht voor het ministerie waarin alle financiƫle kengetallen, maar ook de prestaties van de vervoerders zichtbaar zijn.

RESULTAAT EN TOEKOMST

Hypercube heeft een monitorprogramma opgetuigd waarin zowel de financiƫle prestaties van vervoerders in relatie tot de beschikbaarheidsvergoeding als de vervoersprestaties worden gepresenteerd. In aanvulling daarop wordt deze monitor uitgebreid met beelden vanuit het reizigersperspectief waarin de impact van diverse maatregelen op de reizigers wordt gepresenteerd.