2020

DE VRAAG

Zowel in Nederland als in België is basketbal een kleine tot middelgrote sport. Het ontwikkelen van een competitie waarin zowel Nederlandse als Belgische clubs spelen, kon in beide landen bijdragen aan de ontwikkeling van de basketbalsport op sportief en commercieel vlak. De Dutch Basketbal League en de Euromillions League hebben in daarom in 2020 Hypercube gevraagd om de haalbaarheid en de relevantie van een BeNeLeague te onderzoeken.

HYPERCUBE’S OPLOSSING

Er is gekeken naar sportieve, financiële en commerciële motieven om wel of niet te kiezen voor een BeNeLeague. De sportieve krachten van de Nederlandse en Belgische clubs zijn vergeleken met behulp van data-analyse. Daarnaast is gezocht naar een werkbaar competitieformat waarbij clubs van vergelijkbare sterkte elkaar vaker treffen. Hierdoor wordt er meer wedstrijdspanning gecreëerd en is het verloop van de competitie minder voorspelbaar. Dit is aantrekkelijk voor fans, sponsoren en televisiepartners. Verschillende formats zijn in dit project ontworpen en onderzocht in samenspraak met clubs, trainers, spelers, bonden, televisiepartners en sponsoren.

Ook de financiële en commerciële gevolgen van de BeNeLeague zijn in kaart gebracht. Dit omvatte onder andere de verwachte kosten en baten, verwachte ticketverkoop en attractiviteit voor sponsoren en mediapartners. Deze analyses zijn met stakeholders gedeeld in verschillende bijeenkomsten.

HET RESULTAAT

In maart 2020 hebben alle clubs van de Dutch Basketbal League en de Euromillions League unaniem voor nadere invulling van een BeNeLeague gestemd: de BNXT-League. In het seizoen 21/22 is de nieuwe competitie van start gegaan. De competitie wordt door de betrokkenen gezien als een groot succes. Hypercube is nog altijd nauw betrokken als partner bij de verdere ontwikkeling van de BNXT-League.

DIT ZEGT DE KLANT

Mij is over het algemeen het hoge niveau van professionalisme waarop Hypercube dit aangepakt heeft bevallen. Voor elk onderdeel dat komt kijken bij het runnen van de league, was er een duidelijk plan, zowel in tijd als inhoudelijk als naar rapportering. Belangrijk was ook dat ze die timing bewaakten, zodat ik me vooral inhoudelijk kon bezighouden.

Wim van de KeereCEO BNXT league