2024

DE VRAAG

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de Vervoerregio Amsterdam (VRA) ontvangen vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) jaarlijks de Brede Doeluitkering Verkeer en Vervoer (BDU) voor het in stand houden en verbeteren van de bereikbaarheid in hun regio’s. Zij gebruiken de BDU voornamelijk voor hun rol als opdrachtgever voor het openbaar vervoer en voor het investeren in en het beheren en onderhouden van infrastructuur. De vervoerregio’s concluderen al langer dat de BDU ontoereikend is om hun bereikbaarheidsdoelstellingen in voldoende mate te realiseren. Daarom hebben ze Hypercube gevraagd de problematiek feitelijk, zowel kwantitatief als kwalitatief, in kaart te brengen en mogelijke oplossingsrichtingen voor te stellen.

WERKZAAMHEDEN HYPERCUBE

We hebben ons verdiept in de historische ontwikkelingen en gemaakte afspraken, vanaf de start van de BDU in 2005, alsmede in de toekomstige plannen van de Vervoerregio’s. Daarvoor hebben we gesproken met MRDH en VRA en verschillende ambtenaren van het ministerie van IenW, cijfermatig materiaal bestudeerd met betrekking tot (te) ontvangen BDU en uitgaven en tot slot bestaande onderzoeken en openbare bronnen geraadpleegd.

RESULTAAT

Het onderzoeksrapport biedt een grondige analyse van de huidige situatie. Daaruit blijken de voornaamste problemen voort te komen uit het feit dat de BDU-afspraken geen reële groei bevatten en uit een niet passende indexatiemethode van de BDU. Uit de analyse volgen ook enkele concrete aanbevelingen om de bestedingsruimte voor de vervoerregio’s in balans te brengen met de opgave waarvoor ze gesteld staan. Het dient daarmee als basis voor hernieuwde besprekingen met het Rijk.