2023

DE VRAAG

In Noord en Centraal Amerika wordt een gevarieerd aanbod aan competities en toernooien voor clubteams georganiseerd. Naast de landelijke competities en bekers is er de Concacaf Champions League, regionale cups en nemen clubs deel aan de FIFA Club World Cup. Concacaf had de behoefte aan een betrouwbare ranking van alle clubs in het continent om te gebruiken bij lotingprocedures. Daarnaast biedt een ranking voor clubs en fans een mooie manier om de sportieve sterkte van hun club binnen het continent te kunnen bijhouden.

HYPERCUBE’S RANKING

Hypercube is samen met Concacaf en betrokken stakeholders op zoek gegaan naar een systeem dat de sportieve verhoudingen van alle clubs weergeeft. Zowel de nationale als de internationale resultaten worden in de ranking meegenomen. Er is gekozen voor een Elo-rating systeem.

In deze YouTube video wordt het systeem van de CONCACAF Club ranking uitgelegd.

RESULTAAT

De club ranking is in mei 2023 live gegaan op de website van CONCACAF. Na elke wedstrijd wordt de ranking ge├╝pdate waardoor hij altijd openbaar beschikbaar is voor clubs, fans en betrokkenen. De eerste praktische toepassing volgt al snel, aangezien de ranking wordt gebruikt voor de loting van de CONCACAF Caribbean Cup, de Central American Cup en later dit jaar de Champions League.