2020 | 2023

NATIONAL TEAM RANKING

De CONCACAF (voetbalfederatie van Noord- en Centraal-Amerika en de Cariben) wilde in 2020 een eerlijke en transparante ranking ontwikkelen om te kunnen gebruiken voor loting, plaatsing en potindeling voor verschillende toernooien. Daarnaast had de CONCACAF de ambitie om de competitiestructuur te wijzigen om het voetbal aantrekkelijker te maken. Hypercube is gevraagd om mee te denken over een nieuw rankingsysteem, passend bij de nieuwe competitiestructuur die CONCACAF voor ogen had.

De ontwikkelde ranking is gebaseerd op het zero-sum systeem. Dit type ranking heeft als voordeel dat het betrouwbaar is wanneer niet alle landen tegen elkaar gespeeld hebben. Tussen de landen die behoren tot de CONCACAF zijn de verschillen in omvang en speelsterkte groot. Zo heb je reuzen als Mexico en de VS, maar ook kleine staatjes als Haïti en Trinidad en Tobago. In de praktijk spelen de grote landen niet vaak tegen de kleine landen, omdat zij elkaar niet treffen op grote toernooien. Het zero-sum system maakt het mogelijk om ook landen die nooit tegen elkaar gespeeld hebben toch objectief met elkaar te kunnen vergelijken.

De nieuwe ranking is succesvol geïmplementeerd en is te vinden op de website van CONCACAF. Bij de CONCACAF Nations League wordt de ranking gebruikt voor loting, plaatsing en potindeling. De landen zijn hier tevreden over. Ook voor de WK-kwalificatie speelt de ranking een belangrijke rol.

CLUB RANKING

In Noord en Centraal Amerika wordt een gevarieerd aanbod aan competities en toernooien voor clubteams georganiseerd. Naast de landelijke competities en bekers is er de Concacaf Champions League, regionale cups en nemen clubs deel aan de FIFA Club World Cup. Concacaf had de behoefte aan een betrouwbare ranking van alle clubs in het continent om te gebruiken bij lotingprocedures. Daarnaast biedt een ranking voor clubs en fans een mooie manier om de sportieve sterkte van hun club binnen het continent te kunnen bijhouden.

Hypercube is samen met Concacaf en betrokken stakeholders op zoek gegaan naar een systeem dat de sportieve verhoudingen van alle clubs weergeeft. Zowel de nationale als de internationale resultaten worden in de ranking meegenomen. Er is gekozen voor een Elo-rating systeem.

In deze YouTube video wordt het systeem van de CONCACAF Club ranking uitgelegd.

De club ranking is in mei 2023 live gegaan op de website van CONCACAF. Na elke wedstrijd wordt de ranking geüpdate waardoor hij altijd openbaar beschikbaar is voor clubs, fans en betrokkenen. De eerste praktische toepassing volgt al snel, aangezien de ranking wordt gebruikt voor de loting van de CONCACAF Caribbean Cup, de Central American Cup en later dit jaar de Champions League.