2020

DE VRAAG

De CONCACAF (voetbalfederatie van Noord- en Centraal-Amerika en de Cariben) wilde in 2020 een eerlijke en transparante ranking ontwikkelen om te kunnen gebruiken voor loting, plaatsing en potindeling voor verschillende toernooien. Daarnaast had de CONCACAF de ambitie om de competitiestructuur te wijzigen om het voetbal aantrekkelijker te maken. Hypercube is gevraagd om mee te denken over een nieuw rankingsysteem, passend bij de nieuwe competitiestructuur die CONCACAF voor ogen had.

HYPERCUBE’S RANKING

De ontwikkelde ranking is gebaseerd op het zero-sum systeem. Dit type ranking heeft als voordeel dat het betrouwbaar is wanneer niet alle landen tegen elkaar gespeeld hebben. Tussen de landen die behoren tot de CONCACAF zijn de verschillen in omvang en speelsterkte groot. Zo heb je reuzen als Mexico en de VS, maar ook kleine staatjes als Haïti en Trinidad en Tobago. In de praktijk spelen de grote landen niet vaak tegen de kleine landen, omdat zij elkaar niet treffen op grote toernooien. Het zero-sum system maakt het mogelijk om ook landen die nooit tegen elkaar gespeeld hebben toch objectief met elkaar te kunnen vergelijken.

RESULTAAT

De nieuwe ranking is succesvol geïmplementeerd en is te vinden op de website van CONCACAF. Bij de CONCACAF Nations League wordt de ranking gebruikt voor loting, plaatsing en potindeling. De landen zijn hier tevreden over. Ook voor de WK-kwalificatie speelt de ranking een belangrijke rol.