2023-2024

DE OPDRACHT

Het FIFA WK voetbal 2026 wordt het grootste FIFA-toernooi ooit gespeeld. Gezien de uitbreiding van het WK van 32 naar 48 teams, en het feit dat het toernooi in drie gastlanden en zestien gaststeden zal worden gehouden, is het ontwerpen van het wedstrijdschema een complexe aangelegenheid.

Hypercube ondersteunde de FIFA bij het opstellen van een schema dat de reisafstanden voor zowel teams als fans tot een minimum beperkt, ervoor zorgt dat rust en herstel voor spelers gedurende het toernooi voorop staan en dat garandeert dat de gastlanden hun drie groepsfasewedstrijden op eigen bodem zullen spelen. Belangrijk is dat de innovatieve wedstrijdindeling de FIFA in staat stelt het speelschema verder te optimaliseren (rekening houdend met tijdzones en klimaatvoorspellingen) na de definitieve trekking, die eind 2025 wordt verwacht.

Het nieuwe toernooiformat bracht daarnaast een extra uitdaging. In 2026 zullen er 32 teams doorstromen van de groepsfase naar de knock-outs. De acht beste nummers 3 van de groepen zullen naast de twee beste teams uit elke groep doorgaan naar de knock-outs, wat betekent dat er 495 mogelijke combinaties zijn voor de ronde van 32. Voor elke mogelijkheid moest in het wedstrijdschema rekening worden gehouden met de optimale configuratie.

De FIFA maakte het wedstrijdschema in februari 2024 bekend aan het publiek. Meer gedetailleerde informatie over het speelschema is hier te vinden.