2019

DE VRAAG

In 2019 was de FIVB op zoek naar een nieuw rankingsysteem voor landenteams. In het toenmalige systeem konden landen die deelnamen aan grote toernooien punten verdienen voor de ranking en landen die niet deelnamen niet. Het aantal punten van een land op deze ranking gaf landen toegang tot toernooien. Hier zat een oneerlijkheidsprincipe in dat niet bijdroeg aan de sportieve en commerciƫle kwaliteit van het volleybal. Om die reden heeft de Wereldvolleybal Bond (FIVB) Hypercube gevraagd om een nieuwe ranking te ontwikkelen en te introduceren.

HYPERCUBE’S RANKING

Hypercube heeft voor dit project een platform ontworpen waarop zowel de oude als de nieuwe ranking zichtbaar waren. De oude ranking werd direct overgenomen van de FIVB. De nieuwe ranking heeft het zero-sum systeem als uitgangspunt. Voor alle 222 landen die de FIVB telt, is op basis van historische data een ranking bepaald. Vervolgens is er een testcase gebruikt, namelijk de Volleybal Nationals League, waarvan Hypercube dagelijks de ontwikkelingen van beide rankings bijhield op basis van de uitslagen van de wedstrijden. Vanuit de FIVB keken de beleidsbepalers mee om te bezien wat de uitslagen met beide rankings deden. Hierdoor raakten zij overtuigd van de waarde van de overstap naar de nieuwe ranking en besloten zij deze te adopteren.

HET RESULTAAT

De ranking is succesvol geĆÆmplementeerd voor zowel het mannen- als het vrouwen senioren volleybal. Deze staan op de website van de FIVB live gepubliceerd.