2024

DE VRAAG

PSV heeft in 2023/24 een zeer succesvol seizoen gedraaid. De club is overtuigend kampioen geworden en ook op financieel en commercieel vlak staat de club sterk in de schoenen, met lange wachtlijsten voor seizoenkaarten en sponsoren. PSV is op zoek naar de strategie voor de komende jaren en heeft aan Hypercube gevraagd om de groeipotentie van de club te bepalen op sportief en commercieel vlak en daarnaast een advies uit te brengen over de meest geschikte locatie en capaciteit van het stadion.

HYPERCUBE’S ADVIES

Hypercube bekeek in een scenariostudie de club vanuit verschillende perspectieven, waaronder het technische beleid, de commerciële groei en de personeelsbegroting. Ook de jeugdopleiding, het vrouwenvoetbal, de ontwikkelingen op de UEFA-coëfficiëntenlijst en de demografische ontwikkeling in de regio zijn betrokken in het onderzoek. De resultaten vormen de basis voor het bepalen van de strategie voor de komende jaren en geven een concreet beeld van de groeipotentie van de club.

Om de beste strategie met het stadion te bepalen is het toeschouwerspotentieel van de club berekend, afhankelijk van het sportieve niveau en de locatie. Hierin is onder andere de demografische ontwikkeling in Eindhoven en omgeving beschouwd en de transportmiddelen die supporters gebruiken.

HET RESULTAAT

Uit het onderzoek is geconcludeerd dat PSV in staat is te groeien tot een club die structureel in vier van de vijf gevallen deelneemt aan de Champions League. Daarnaast is vastgesteld dat het stadion momenteel al op de ideale locatie is gevestigd en dat een stadionuitbreiding met zeven tot elf duizend stoelen geschikt zou zijn.

PSV heeft de resultaten van het advies wereldkundig gemaakt en zal de groeistrategie in de komende jaren implementeren. Onderdeel hiervan is het starten van een vervolgproject om de vernieuwbouw van het stadion verder vorm te geven.