2023

DE VRAAG

EBS verzorgt het vervoer in meerdere concessies en wil graag een nieuw productenpalet ontwikkelen dat aansluit op de nieuwe mogelijkheden van OVpay. Het nieuwe productenpalet moet aansluiten bij de behoeften van de verschillende reizigersgroepen en zo goed als mogelijk opbrengstneutraal worden ingericht.

WERKZAAMHEDEN HYPERCUBE

In een startbijeenkomst is samen met EBS bepaald welke productformules die vanuit het landelijke programma OVpay zijn opgesteld, geschikt zijn voor implementatie in de concessies waar EBS het openbaar vervoer verzorgt. Een randvoorwaarde is dat het nieuwe productenpalet aansluit op huidige abonnementen, met name de gebiedsabonnementen, en aanvullend is op interoperabele abonnementen die in de concessies bestaan.

Er is vervolgens in kaart gebracht wat het huidige gebruik van het openbaar vervoer in de verschillende concessies van EBS is en op basis daarvan zijn voor alle concessies diverse varianten van OVpay producten getoetst met gebruik van de Hypercube scenariotool. In een iteratief proces met de opdrachtgever is vervolgens voor de concessies een productenpalet en prijsstelling ontwikkeld die aansluit op de uitgangspunten.

RESULTAAT

Uiteindelijk is voor alle concessies een productenpalet ontwikkeld dat zo uniform mogelijk is, maar toch past op specifieke behoeftes in de verschillende concessies. Prijsniveau van de producten is zo opgesteld dat de doorvoering zo veel als mogelijk opbrengstneutraal kan worden doorgevoerd. De uitkomsten van het onderzoek worden door EBS in 2024 gebruikt bij het inrichten van hun nieuwe productenpalet in de concessies Zaanstreek-Waterland, Voorne-Putten & Rozenburg en Haaglanden Streek.