2016

DE VRAAG

De Oostenrijkse Bundesliga kampte al een tijd met een betrekkelijk saaie competitie. De competitie bestond uit 10 teams, die vier keer per seizoen tegen elkaar speelden. De kampioen was vaak al vroegtijdig duidelijk: RB Salzburg. Hypercube werd in 2016 gevraagd om te onderzoeken hoe de kwaliteit van de competitie zowel sportief als commercieel een positieve impuls zou kunnen krijgen.

HYPERCUBE’S OPLOSSING

Aan de hand van data-analyses en gesprekken met betrokkenen is geadviseerd om de Oostenrijkse Bundesliga uit te breiden van tien naar twaalf teams en op te splitsen in drie fases.

In de eerste fase treffen alle teams elkaar zowel uit als thuis voor een totaal van 22 wedstrijden per club. Vervolgens worden de teams in de tweede fase opgedeeld in een Meistergruppe, bestaande uit de top zes, en een Qualifikationsgruppe, bestaande uit de laatste zes van de stand na fase 1. De helft van de behaalde punten in fase 1 wordt meegenomen naar fase 2.

In beide groepen volgt wederom een thuis- en uitronde, voor een totaal van tien wedstrijden per club. De winnaar van de Meistergruppe is kampioen, nummer twee kwalificeert zich evenals de bekerwinnaar voor UEFA Europa League, terwijl de rode lantaarndrager in de Qualifikationsgruppe degradeert. Om het vierde en laatste Europese ticket wordt gestreden in de vorm van play-offs (fase 3).

RESULTAAT

In het seizoen 2018/19 is de nieuwe competitie voor het eerst gespeeld. Sinds de invoering is er meer spanning in de competitie merkbaar. De topteams worden meer uitgedaagd en ook de kleine teams hebben meer om voor te spelen gedurende het seizoen. Mede hierdoor is Oostenrijk aanzienlijk gestegen op de UEFA Coëfficiënten ranking.