2019

DE VRAAG

Lange tijd was er weinig aandacht voor de Zwitserse voetbalbeker. Zeker in de beginfase van de competitie was er weinig publieke belangstelling. Ook waren er zelden verrassingen te noteren. Pas vanaf de halve finale begon de beker te leven en was er interesse van de voetbalfans en de media. De Zwitserse voetbalbond heeft Hypercube in 2019 gevraagd om een nieuwe bekercompetitie te ontwikkelen.

HYPERCUBE’S OPLOSSING

Clubs, journalisten, tv-partijen, sponsoren, fans, de bond, nationale voetbaliconen: alle stakeholders zijn in het proces betrokken en mochten meedenken met het verbeteren van de bekercompetitie. Op basis van data-analyses en de gesprekken met betrokkenen is het advies vormgegeven.

Om meer aandacht in het begin van de competitie te genereren is geadviseerd de eerste ronde regionaal te spelen. De clubs vallen binnen een van de vijf regio’s en zijn zodoende verzekerd van een derby in de eerste ronde. Dit resulteerde in een significante stijging van de toeschouwersaantallen en de media-aandacht.

Daarnaast is geadviseerd om de niet-professionele clubs het thuisrecht te geven gedurende het gehele toernooi. Omdat de winstkansen van de underdogs groter zijn wanneer er thuis gespeeld mag worden, is de verwachting dat David vaker als winnaar uit de strijd met Goliath zal komen. Iets wat in Zwitserland veel waardering geniet, mede omdat het lokaal veel aandacht genereert.

De derde pijler uit het advies was dat het bekertoernooi in de weekenden gespeeld werd. Als gevolg hiervan worden enkele competitierondes juist doordeweeks gespeeld. Uit econometrische analyse bleek dat dit netto resulteerde in meer toeschouwers in de stadions.

RESULTAAT

Zowel de clubs als de bond konden zich in de adviezen vinden. Sinds het seizoen 2021/22 wordt de Zwitserse beker volgens de nieuwe structuur gespeeld.