2022

DE VRAAG

De Roemeense voetbalbond heeft aan Hypercube gevraagd om te onderzoeken hoe de Roemeense bekercompetitie interessanter kon worden gemaakt voor clubs en publiek. De bond wilde dat de topclubs het bekertoernooi serieuzer zouden nemen en dat het toernooi een hoger wedstrijdvolume kreeg. Hierbij gold wel de voorwaarde dat de speelkalender niet te veel belast zou worden. Ook was er de wens om de reistijd voor de kleinere clubs te beperken.

HYPERCUBE’S OPLOSSING

Hypercube heeft een nieuw systeem voorgesteld dat ervoor zorgt dat er meer wedstrijden van hoog niveau worden gespeeld, maar tegelijkertijd dezelfde speelkalender kan worden blijven gebruikt.

Het toernooi start ‘op de traditionele manier’ met enkele knock-out rondes tussen amateurclubs en lager geklasseerde clubs. In de eerste rondes treffen teams elkaar binnen de eigen regio’s. Hierna volgt een poulefase waarbij de acht beste clubs van het hoogste niveau instromen. Hier speelt elk team in totaal drie wedstrijden. Dit wordt op de volgende manier bepaald: op basis van speelsterkte worden alle clubs verdeeld over drie potten: A, B en C. Elke groep bestaat uit twee teams uit elke pot. Elk team speelt vervolgens één wedstrijd tegen een team uit elke pot, onafhankelijk van de eigen pot seed van het team. De twee best presterende clubs uit elke groep gaan door naar de kwartfinales, gevolgd door de halve finales en de finale.

De twee best presterende clubs van iedere poule gaan door naar de kwartfinales, gevolgd door de halve finales en finale.

Het voordeel van dit systeem is dat iedere club in de poulefase minstens drie wedstrijden speelt, waar normaalgesproken een club na een verloren knock-outwedstrijd direct zou zijn uitgeschakeld. Daarnaast spelen de sterkste teams ook in de poulefase tegen elkaar, waardoor er meer competitieve wedstrijden op het programma komen.

HET RESULTAAT

Het idee is met veel enthousiasme ontvangen door de clubs van zowel de lagere als de hogere niveaus. Het nieuwe format is aangenomen en is in het seizoen 2022/23 ingevoerd.

De waarde van het format heeft zich in de eerste twee seizoenen direct bewezen. Het totaal aantal televisiekijkers steeg van gemiddeld 6,6 miljoen naar 9,9 miljoen in het eerste en 11,6 miljoen kijkers in het tweede jaar. Bovendien heeft het interessantere toernooi ervoor gezorgd dat er een nieuwe sponsor is binnengehaald en de opbrengsten zijn gestegen met maar liefst 50%.

Na het succes in Roemenië benaderde de Turkse voetbalbond (TFF) Hypercube om de mogelijkheid te onderzoeken een ​​soortgelijk bekerformat in Türkiye te implementeren. Na een grondige analyse en het delen van de bevindingen met stakeholders, was de reactie van de Turkse voetbalgemeenschap zeer positief. Als gevolg hiervan is hetzelfde format aangenomen voor de Turkse bekercompetitie en wordt het sinds het begin van het seizoen 2024/25 gebruikt.