2022

DE VRAAG

De Roemeense voetbalbond heeft aan Hypercube gevraagd om te onderzoeken hoe de Roemeense bekercompetitie interessanter kon worden gemaakt voor clubs en publiek. De bond wilde dat de topclubs het bekertoernooi serieuzer zouden nemen en dat het toernooi een hoger wedstrijdvolume kreeg. Hierbij gold wel de voorwaarde dat de speelkalender niet te veel belast zou worden. Ook was er de wens om de reistijd voor de kleinere clubs te beperken.

HYPERCUBE’S OPLOSSING

Hypercube heeft een nieuw systeem voorgesteld dat ervoor zorgt dat er meer wedstrijden van hoog niveau worden gespeeld, maar tegelijkertijd dezelfde speelkalender kan worden blijven gebruikt.

Het toernooi start ‘op de traditionele manier’ met enkele knock-out rondes tussen amateurclubs en lager geklasseerde clubs. In de eerste rondes treffen teams elkaar binnen de eigen regio’s. Hierna volgt een poulefase waarbij de acht beste clubs van het hoogste niveau instromen. Er worden vier poules gevormd van vier teams. De twee best presterende clubs van iedere poule gaan door naar de kwartfinales, gevolgd door de halve finale en finale.

Het voordeel van dit systeem is dat iedere club in de poulefase minstens drie wedstrijden speelt, waar normaal gesproken een club na een verloren knock-outwedstrijd direct zou zijn uitgeschakeld. Daarnaast spelen de sterkste teams ook in de poulefase tegen elkaar, waardoor er meer competitieve wedstrijden op het programma komen.

HET RESULTAAT

Het idee is met veel enthousiasme ontvangen door de clubs van zowel de lagere als de hogere niveaus. Het nieuwe format is aangenomen en is in het seizoen 2022/23 ingevoerd. Bovendien heeft het interessantere toernooi ervoor gezorgd dat er een nieuwe sponsor is binnengehaald en de opbrengsten zijn gestegen met maar liefst 50%.