2022

DE VRAAG

Rugby Nederland worstelt al enkele jaren met de ideale opzet van de rugbypiramide. In het verleden is de Ereklasse al in diverse verschillende competitieformats gespeeld. Rugby is een bijzonder belastende sport voor de spelers, dus player welfare speelt een grote rol in het kiezen van het ideale format. Spelers kunnen maar een gelimiteerd aantal wedstrijden per seizoen spelen. Rugby Nederland is een ambitieuze bond en hoopt het niveau van het Nederlandse rugby in de komende jaren tot een hoger niveau te tillen. Het project had als doel de optimale opzet voor de Ereklasse, Eerste klasse en Tweede klasse van het Nederlandse rugby te onderzoeken.

HYPERCUBE’S ADVIES

Hypercube heeft de gehele rugbywereld van Nederland betrokken in het onderzoek in meerdere rondes van stakeholdermeetings. Daarnaast heeft Hypercube een uitgebreide data analyse uitgevoerd, waarin verschillende opties voor de competities zijn doorgelicht. Uit zowel de gesprekken als de analyses bleek al snel dat het huidige aantal van 16 clubs niet gewenst is. De sportieve verhoudingen zijn te groot en dat veroorzaakt een hoog aantal grote uitslagen en blessures door de krachtsverhoudingen in het veld.

Om het aantal gelijkwaardige wedstrijden te verhogen, heeft Hypercube voor alle drie de hoogste niveaus een format voorgesteld met 12 teams. Hierin spelen alle teams enkelrondig tegen elkaar, waarna de top 6 zich afscheidt van de onderste 6 en vervolgens beide groepen nog eens dubbelrondig spelen. Het format wordt in de Ereklasse afgesloten met play-offs en een kampioensfinale tussen de beste teams. Dit format bleek het beste te scoren op het gebied van competitieve balans, wedstrijdspanning, topwedstrijden, grote uitslagen, blessures en balans over de piramide in zijn geheel. Daarnaast kreeg het format de meest positieve reacties onder de stakeholders.

Naast het competitieformat heeft Hypercube ook nog de nodige adviezen geleverd op het gebied van een slimme kalenderindeling en een eventueel licentiesysteem voor de toekomst.

IMPACT

Het voorstel van Hypercube is op een bijzondere ledenvergadering ter stemming gebracht en ruim aangenomen. De nieuwe opzet van de rugbypiramide zal vanaf het seizoen 2022/23 al gespeeld gaan worden.