Header logo
 • nl
 • en
 • nl
 • en
 • Ranking CONCACAF (2017-2018)

  login-bg
  openbaar_vervoer
  pubdom
  big-data

  De vraag
  De CONCACAF (als federatie van Noord en centraal Amerika en de Cariben) zag de noodzaak van een eerlijke en transparante ranking voor verschillende doeleinden. Zo zou deze betrouwbare ranking gebruikt moeten kunnen worden voor loting, plaatsing en seeding voor verschillende toernooien. Omdat de ranking hierbij het uitgangspunt is voor de kansen van landen om aan het toernooi deel te nemen of welke tegenstanders het kan treffen, is een goede ranking cruciaal. Daarnaast had de COBCACAF de ambitie om de competitiestructuur te wijzigen om het voetbal aantrekkelijker te maken. Het toekennen van de juiste sterkte aan landen is eveneens voor het bepalen van de uitgangspunten en de doelstellingen belangrijk. Hypercube is gevraagd om mee te denken over de belangrijkste stappen in de nieuwe competitiestructuur en voor de nieuwe ranking en om de ranking te ontwikkelen.

  Hypercube’s advies
  De ontwikkelde ranking is gebaseerd op het zero sum systeem. Dit type ranking heeft als voordeel dat betrouwbaar is, zelfs wanneer niet alle landen ooit tegen elkaar gespeeld hebben. Binnen de landen die behoren tot de CONCACAF zijn de verschillen in omvang en sterkte groot. Zo heb je de reuzen als Mexico en Amerika, maar ook kleine staatjes als Haïti en Trinidad en Tobago. In de praktijk hebben de grote landen weinig tegen de kleine landen gespeeld omdat zij elkaar niet treffen op grote toernooien, maar ook voor kwalificatie zijn deze wedstrijden verminderd interessant. Het zero sum system maakt het mogelijk om ook landen die nooit tegen elkaar gespeeld hebben toch juist te ranken waardoor de ranking bruikbaar is voor bovenstaande doelstellingen.

  Impact
  De nieuwe ranking is door Hypercube ontwikkeld en wordt eveneens door Hypercube gehost. Bij de National League wordt de ranking gebruikt voor loting, plaatsing en seeding. Landen zijn hier tevreden over. Voor de komende WK-kwalificatie zal de nieuwe ranking ook een rol gaan spelen. Er wordt zelfs overwogen om de ranking leidend te laten zijn voor het bepalen van de afvaardiging