Skip to main content

Hypercube is gespecialiseerd in het in kaart brengen van de effecten van innovatie in de sport. Dit doen we door data-inzichten te combineren met de input van relevante stakeholders. Net als miljoenen andere Nederlanders zijn wij echte sportliefhebbers. Met veel passie werken onze consultants dan ook aan de verschillende sport-economische vraagstukken van onze opdrachtgevers.

Het leggen van relaties tussen sportieve, commerciële en financiële onderwerpen is waar we goed in zijn. In de meer dan 20 jaar dat we bestaan, hebben we een unieke expertise opgebouwd in de sportwereld, zowel nationaal als internationaal. Onze opdrachtgevers helpen we met het bepalen van een groeistrategie, het ontwikkelen van boeiende competities, het bouwen van eerlijke en transparante rankings, het onderzoeken en realiseren van nieuwe stadions en diverse andere vraagstukken waarbij data inzichten en stakeholdermanagement een belangrijke rol spelen. We werken voornamelijk voor bonden, leagues, clubs, overheden en overkoepelende organisaties in de sport.

Voetbal
Volleybal
Beachvolleybal
Basketbal
Hockey
Tennis
Rugby
Futsal
Schaatsen
Meer weten? Neem contact met ons op

Competitieontwikkeling

Veel sportcompetities kampen met het probleem dat de competitie onvoldoende spannend is. Te vaak is de uitkomst van een wedstrijd voorspelbaar en is er al lang van tevoren bekend wie er kampioen gaat worden. Het gevolg: fans verliezen hun interesse en de sporters ontwikkelen zich niet optimaal.

Hypercube is uitgegroeid tot de internationale marktleider op het gebied van competitieontwikkeling. Door een combinatie van data-inzichten en de input van stakeholders uit de sport vinden wij de optimale oplossing die de sport vooruitbrengt én draagvlak creëert onder alle betrokkenen. Zo zorgen we ervoor dat de competitie een positieve impuls krijgt op zowel sportief als commercieel gebied.

Het ontwerpen en implementeren van een succesvol competitieformat is een vak apart. Uit hoeveel teams moet de competitie bestaan? Hoeveel wedstrijden moet ieder team per seizoen spelen? Is een play-off systeem een interessante optie? Meestal spelen hierbij ook andere relevante onderwerpen een rol, zoals een passende verdeling van de mediabaten, de indeling van de speelkalender en regels rondom licenties. Wij bepalen de beste scenario’s voor het vormgeven van een competitie en hebben ervaring in allerlei takken van sport.

Meer weten? Neem contact met ons op

Competitieontwikkeling cases

ROEMEENSE BEKERCOMPETITIE

ROEMEENSE BEKERCOMPETITIE

RUGBY NEDERLAND

RUGBY NEDERLAND

ZAALVOETBAL COMPETITIEFORMAT NEDERLAND

ZAALVOETBAL COMPETITIEFORMAT NEDERLAND

BENELEAGUE BASKETBAL

BENELEAGUE BASKETBAL

OOSTENRIJKSE BUNDESLIGA 

OOSTENRIJKSE BUNDESLIGA 

Groeistrategie

Federaties en sportclubs willen maximaal presteren, zowel in het veld als daarbuiten. Met behulp van data-gedreven modellen ondersteunen wij onze opdrachtgevers bij het ontwikkelen van een meerjarenstrategie waarmee de gewenste prestaties ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.

Voor sportclubs wordt deze strategie opgesteld aan de hand van scenarioanalyses. Het groeipotentieel van een club hangt onder meer af van de demografische en commerciële omgeving, het stadion, de jeugdopleiding en de financiële positie. De uitkomsten van een scenarioanalyse geven inzicht en helpen bij het bepalen van de groeistrategie.

We helpen ook federaties bij het bepalen van hun groeistrategie. Dit doen we bijvoorbeeld door onderzoek naar benchmarklanden, stakeholdersinterviews en potentieel-analyses om een gedegen visie te laten ontstaan. Wij maken hierbij gebruik van data-analyses en modellen die inzicht geven in de gevolgen van sportieve groei op commercieel en financieel gebied en vice versa.

Meer weten? Neem contact met ons op

Groeistrategie cases

GROEIPOTENTIE PSV EINDHOVEN

GROEIPOTENTIE PSV EINDHOVEN

ZAALVOETBAL STRATEGIE NEDERLAND & BELGIË

ZAALVOETBAL STRATEGIE NEDERLAND & BELGIË

Stadions & sportaccommodaties

Het stadion is het ‘thuis’ van iedere club en een belangrijke bron van inkomsten. Tegelijkertijd is het ook een grote kostenpost. Daarom is het belangrijk dat een stadion goed past bij de ambities van de club.

Hypercube creëert integrale business cases waarin onder meer de geschikte capaciteit en kwaliteit van het stadion aan bod komen. We onderzoeken wat realistisch is: renovatie, nieuwbouw of het huidige stadion aanhouden. Als er gekozen wordt voor nieuwbouw, dan onderzoeken we het verzorgingsgebied: het aantal mensen dat in het gebied rond het stadion woont, de bedrijvigheid en de bereikbaarheid van het stadion, maar ook de aanwezigheid van concurrentie. Dat zijn allemaal zaken om rekening mee te houden bij het maken van plannen en slimme keuzes.

Daarnaast is er ook nog het gehele proces richting de bouw of verbouwing van een stadion. Om de bouw van een stadion te realiseren zullen naast de club verschillende partijen worden betrokken bij het proces. Hypercube zorgt voor begeleiding en advisering in het gehele proces om nieuwe stadions daadwerkelijk gerealiseerd te krijgen. Dezelfde onderzoeksmethodes en processen hebben wij ook al vaak toegepast op andere typen sportaccommodaties, zoals sporthallen, ijsbanen en trainingscomplexen.

Meer weten? Neem contact met ons op

Stadions cases

GROEIPOTENTIE PSV EINDHOVEN

GROEIPOTENTIE PSV EINDHOVEN

OMNISPORT APELDOORN

OMNISPORT APELDOORN

IJSTUNNEL PROVINCIE DRENTHE

IJSTUNNEL PROVINCIE DRENTHE

FC EMMEN HAALBAARHEID NIEUW OF VERNIEUWD STADION

FC EMMEN HAALBAARHEID NIEUW OF VERNIEUWD STADION

STADION HERACLES ALMELO

STADION HERACLES ALMELO

Rankingsystemen

Het doel van een goede ranking is om teams of landen objectief met elkaar te kunnen vergelijken in sportieve sterkte. De ranking moet de actuele sportieve verhoudingen binnen een sport op een wetenschappelijk accurate manier weergeven.

Een goede ranking biedt sportieve voordelen en kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de indeling van poules of knock-out rondes van toernooien. Dit moet op de meest eerlijke en transparante manier gebeuren. Het uitdelen van de juiste sportieve sterkte aan teams of landen is dus cruciaal.

Naast het sportieve aspect hebben rankings ook een commerciële toepassing. Supporters vinden het leuk om de ranking van hun favoriete team te volgen ten opzichte van andere teams. Daarnaast is er voor sponsoren de mogelijkheid om zich met de ranking te verbinden door hun naam in de ranking op te nemen. Dit zorgt dan weer voor extra inkomsten voor de uitgever van de ranking.

Hypercube heeft twee websites waarop rankings te zien zijn. In 2007 ontwikkelden wij de Euro Club Index in het voetbal. Deze index toont de sportieve kracht van alle voetbalclubs in Europa door de tijd. Bekijk ook onze website, waarin alle informatie rondom de UEFA-coëfficiënten te vinden is.

Meer weten? Neem contact met ons op

Cases Rankingsystemen

CONCACAF RANKINGS

CONCACAF RANKINGS

FIVB SENIOR WORLD RANKING

FIVB SENIOR WORLD RANKING

Wedstrijdschema’s

Een gebalanceerd wedstrijdschema is essentieel voor het succes van een competitie of toernooi. Het is namelijk van belang dat het schema aan iedere deelnemer gelijke kansen geeft op succes en dat de fysieke belasting op de sporters binnen de perken blijft. Bovendien kan een slim ingedeeld schema de commerciële waarde van een sport verhogen.

Hypercube gebuikt optimalisatietechnieken om wedstrijdschema’s te maken voor verschillende sporten. Hierbij worden alle randvoorwaarden en uitgangspunten die voor de sport van toepassing zijn opgehaald en verwerkt in het schema. Dit kan bijvoorbeeld gaan over uit-thuis ritmes, beschikbaarheid van zalen, rustdagen, reisafstanden/CO2-uitstoot, Europese wedstrijden, tijdzones, klimatologische omstandigheden of andere verzoeken.

We zijn in staat om op een effectieve en flexibele manier tot wedstrijdschema’s te komen die voldoen aan alle wensen van de sporters, clubs en hun fans.

Meer weten? Neem contact met ons op

Cases wedstrijdschema’s

FIFA WK 2026 WEDSTRIJDSCHEMA

FIFA WK 2026 WEDSTRIJDSCHEMA

MATCHPLANNING BASKETBAL

MATCHPLANNING BASKETBAL

Data-inzichten & Tooling

Met onze databronnen, bewezen modellen en jarenlange ervaring zorgen we ervoor dat klanten inzicht krijgen in hun prestaties op sportief en economisch vlak. We ondersteunen bonden, competities, clubs en overkoepelende organisaties met het monitoren van prestaties, bijvoorbeeld na het implementeren van een nieuw competitieformat. Dit kan in de vorm van rapportages, maar ook in de vorm van gebruiksvriendelijke, real-time dashboard tooling. Komen er meer supporters naar wedstrijden? Hoe spannend is onze competitie vergeleken met andere landen? Dat maken we graag inzichtelijk. Dit doen wij door de data te benchmarken met andere clubs, competities of landen.

We zijn creatief in het bedenken van oplossingen die gedragen worden door alle betrokkenen en de sport vooruithelpen. Dat doen we door data-inzichten te combineren met input van relevante stakeholders. Hypercube werkt flexibel en efficiënt om ervoor te zorgen dat de juiste informatie op elk moment beschikbaar is voor onze opdrachtgevers.

Meer weten? Neem contact met ons op

Data-inzichten & tooling cases

Vrouwenvoetbal ontwikkeling

Het vrouwenvoetbal groeit snel en daar komen de nodige uitdagingen bij kijken. Hypercube is expert in de ontwikkeling van vrouwenvoetbal competities en door een combinatie van data-inzichten en de input van stakeholders uit de sport vinden wij de optimale oplossing die de sport vooruitbrengt én draagvlak creëert onder alle betrokkenen. Zo zorgen we ervoor dat de competitie een positieve impuls krijgt op zowel sportief als commercieel gebied.

Naast het optimaliseren van competities, helpen wij klanten met het ontwikkelen van groei strategieën en inzicht krijgen in hun prestaties op sportief en economisch vlak. We ondersteunen bonden, competities, clubs en overkoepelende organisaties met het monitoren van prestaties, bijvoorbeeld na het implementeren van een nieuw competitieformat. Dit kan in de vorm van rapportages, maar ook in de vorm van gebruiksvriendelijke, real-time dashboard tooling. Komen er meer supporters naar wedstrijden? Hoe spannend is onze competitie vergeleken met andere landen? Dat maken we graag inzichtelijk. Dit doen wij door de data te benchmarken met andere clubs, competities of landen.

Wij helpen onder andere met:

Competitieontwikkeling vrouwen voetbal

    • Voorbeeldvragen die we behandelen zijn onder meer: Hoe spannend is de competitie vergeleken met andere landen? Hoe onvoorspelbaar is de uitslag van de wedstrijd? Hoeveel invloed heeft elke wedstrijd op het eindresultaat van de competitie? Komen er meer supporters naar de wedstrijden als we het competitieformat aanpassen? Hoe groot is de kans dat de competitie op de laatste speeldag al is beslist

Groeistrategie vrouwen voetbal

    • Voorbeeldvragen die we behandelen zijn onder meer: Wat voor investering is er nodig om te groeien in de internationale ranking? Wat is de waarde van de toekomst van het vrouwenvoetbal?

Stadions & sportaccommodaties vrouwen voetbal

    • Voorbeeldvragen die we behandelen zijn onder meer: Wat is de optimale toeschouwerscapaciteit van het stadion? En wat is het ideale aantal wedstrijden om per seizoen te organiseren in het stadion? Wat is het effect van betere prestaties op de verwachte bezoekersaantallen?

Rankingsystemen vrouwen voetbal

    • Voorbeeldvragen die we behandelen zijn onder meer: geeft de ranking de actuele verhoudingen binnen de sport nauwkeurig weer?

Data-inzichten & tooling vrouwen voetbal

    • Situaties die we hier behandelen zijn onder meer: In een dashboard die dagelijks wordt geüpdatet wordt inzicht geboden in de actuele standen, rankings en prestaties, zowel van het team zelf als t.o.v. van andere teams (en landen). In overleg kunnen er specifieke inzichten worden geïmplementeerd.
Meer weten? Neem contact met ons op

Vrouwenvoetbal cases

GROEIPOTENTIE PSV EINDHOVEN

GROEIPOTENTIE PSV EINDHOVEN

GROEIPOTENTIE PSV EINDHOVEN

GROEIPOTENTIE PSV EINDHOVEN

OMNISPORT APELDOORN

OMNISPORT APELDOORN

IJSTUNNEL PROVINCIE DRENTHE

IJSTUNNEL PROVINCIE DRENTHE

CONCACAF RANKINGS

CONCACAF RANKINGS

ZAALVOETBAL STRATEGIE NEDERLAND & BELGIË

ZAALVOETBAL STRATEGIE NEDERLAND & BELGIË

ROEMEENSE BEKERCOMPETITIE

ROEMEENSE BEKERCOMPETITIE

RUGBY NEDERLAND

RUGBY NEDERLAND

FC EMMEN HAALBAARHEID NIEUW OF VERNIEUWD STADION

FC EMMEN HAALBAARHEID NIEUW OF VERNIEUWD STADION

ZAALVOETBAL COMPETITIEFORMAT NEDERLAND

ZAALVOETBAL COMPETITIEFORMAT NEDERLAND

BENELEAGUE BASKETBAL

BENELEAGUE BASKETBAL

FIVB SENIOR WORLD RANKING

FIVB SENIOR WORLD RANKING

OOSTENRIJKSE BUNDESLIGA 

OOSTENRIJKSE BUNDESLIGA 

STADION HERACLES ALMELO

STADION HERACLES ALMELO